Dagens Bild: Burgsvik – kabeltrumma

080108-001

GEAB (Gotlands Energi AB, ägt av Vattenfall och Gotlands kommun med 75 respektive 25 procent) är ett mångfazetterat företag. Företaget har 37 500 st nätkunder och hela 33 500 st elkunder varav 2 procent på fastlandet. Trots högt elpris är alltså gotlänningarna trogna det många ser som sitt lokala företag. Kanske är sponsring av gotländsk idrott och kultur något som motiverar gotlänningar att betala extra för elen, även om jag själv föredrar lågt elpris och själv vill avgöra om och vad jag sponsrar.
Eftersom GEAB:s nätavgift per KWt är lika hög som vad jag betalar netto för Vattenfalls el, vilket jag tycker är ocker, får GEAB ända en rejäl bit av vad jag betalar för elen totalt. Fast alla pengar jag betalar hamnar ändå i samma kassakista eftersom Vattenfall är GEAB:s huvudägare.
GEAB:s minoritetsägare kommunen fick, precis som jag, ett bättre erbjudande från annat håll och köper därför inte längre el av GEAB.

De senaste 2 kvartalen har GEAB:s räkningar tagit hela 13 dagar på sig. De är daterade den 10:nde men har inte kommit i postlådan förrän den 23:dje. Och detta har inte bara drabbat mig vill jag påpeka. Nu när GEAB:s VD fått en plats som vice ordförande i det korporativistiska Tillväxt Gotland kanske han kan påverka företagsklimatet på ön så pass att GEAB:s räkningar kommer fram inom åtminstone en vecka.

GEAB och GotlandHem hade gjort en överenskommelse om att alla GotlandHems lägenheter skulle anslutas till ett fiberkabelnät som skulle ge blixtsnabbt bredband samt telefon och tv. Vi boende hos GotlandsHem fick i maj 2007 lapp i brevlådan om saken.

Snart börjar GEAB att bygga fibernät till GotlandsHems hyresgäster.

Vad sägs om att surfa med 1000Mbit/s, ringa för under 100-lappen i månaden inklusive abbonemangsavgift, och välja utifrån ett gigantiskt TV-utbud?

Eftersom samtliga hyresgäster skulle vara uppkopplade senast slutet 2008 så gick jag i valet och kvalet i november och undrade om jag verkligen skulle teckna ett 1-årigt bredbandsavtal med Telia. Men sen tänkte jag, precis som mina grannar, till Burgsvik kommer det nog sist. Så jag tecknade avtal med Telia och lär teckna om när det blir så dax, om ett knappt år, eftersom avtalet mellan GEAB och GotlandsHem sprack på en så fånig grej som att de inte kunde enas om vem som skulle vara kabel-tv leverantör. GotlandsHem har ComHem och GEAB någon annan.
Men hallå i ledningen för GEAB och GotlandsHem… gå tillbaka till sandlådan och sitt där och lek tills ni blivit mogna nog för att ge er in i den vuxna världen där man inte tecknar avtal utan att tänka igenom avtalets konsekvenser och villkor.

Nu en kort men talande sammanfattning från GEAB:s hemsida, som jag kan sammanfattas ännu kortare med: Priser höjs, kommunalt bidrag söks och datorlek för ungdomar sponsras.

2007-12-06
GEAB höjer elnätsavgifterna 1/1-08

GEAB höjer elnätsavgifterna för att klara de fortsatta investeringarna i det gotländska elnätet.

2007-12-18
GEAB vill fortsätta bygga ut bredbandsnät

Som ett led i vår egna fortsatta fiberutbyggnad har vi ansökt om bidrag från Gotlands Kommun för upphandling av en fiberstomnätsslinga mellan Visby och Hemse.

2007-12-21
GPC LAN – ett av Sveriges största lan!

Nu är det snart dags för GPC LAN 08, Gotlands största lan och ett av de större i Sverige . Under 96 timmar svettas, tävlar och sover närmare 500 personer i Flextronics gamla lokaler på Norra Hansegatan. Bakom detta står GEAB som huvudsponsor för fjärde året i rad.

Lämna en kommentar