KDE 4 lovar mycket gott för Linux-världen.

Idag klockan 18.53, fyra dagar efter lanseringen, fick jag KDE 4 att rulla på min ”Debian-GNU/Linux”:http://www.debian.org , version unstable, baserade dator.

De senaste åren har jag inte kört KDE även om jag tycker att KDE är den smidigaste och bekvämaste skrivbordsmiljö man kan använda på Linux. KDE har varit lite för segt för att vara riktigt skönt. Speciellt har detta märkts vid bildbehandling i Gimp. Därför har jag hållt mig till den mindre lastade, lättdrivna och snygga men samtidigt mindre funktionsrika fönsterhanteraren XFCE4.

För er som inte är insatta i Linux terminologin så är en skrivbordsmiljö en komplett uppsättning av alla program du kan tänka dig med enhetligt gränssnitt (utseende). Det finns två olika skrivbordsmiljöer varav KDE är den ena och Gnome den andra. KDE har alltid lagt en hel de energi på ögongodis medan Gnome satsar på användarvänlighet. Fast jag anser inte att Gnome är bättre än KDE på den punkten eller i någon annan aspekt. Framför allt är Gnome fult.
Fönsterhanterare är mer som ett operativsystem, även om det är helt fel ur tekniskt perspektiv. Fönsterhanterare ger utseende och lite andra funktioner men saknar egna program. Programmen får man plocka ihop själv och ofta ur de sortiment som skrivbordsmiljöerna erbjuder.

Det jag framför allt var intresserad av var att testa hur snabbt eller långsamt KDE 4 blivit. Jag läste, för något år sedan, att den nya versionen av KDE:s underliggande grafiska teknik Qt skulle vara bland det snabbaste i datorvärlden. Och nu har jag fått det bekräftat.

KDE 4 är verkligen supersnabbt. Program startar upp snabbare än i XFCE 4 och även när jag testade bildbehandling med Gimp visade det sig att KDE 4 är betydligt snabbare än min tidigare fartdemon XFCE 4. Till och med den tidigare så olidligt sega webbläsaren Konqueror har kommit upp i fart i klass med konkurrenterna.

Den nya dator som jag beställde i fredags, samma dag som KDE 4 släpptes, kommer utan tvekan att köras med KDE 4. Tyvärr räknar utvecklarna och vi användare med att KDE 4 innehåller en rejäl mängd buggar (programmeringsfel). Dessutom är inte KDE 4 komplett ännu. Det har jag redan märkt av och jag har faktiskt inte lyckats hitta inställningarna för panelen, om det nu finns något inställningsprogram för panelen. Därför får jag ha en symbol med programstartmeny mitt på skrivbordet. Jag har ju inte heller hittat någon funktion för att flytta på programstartsymbolen. 🙂

Det kanske blir så efter en tids användning av färska KDE 4 att det visar sig vara lite för opolerat. Därför kan det bli så att jag parallellt installerar XFCE 4 som alternativ att använda tills dess att KDE 4.1 släpps till sommaren. Fast jag hoppas jag slipper det. 🙂 Troligen kommer nya KDE-delar ut efter hand som de blir klara. Och det är nog (O.B.S. min gardering) ingen tvekan om att KDE 4 kommer att bli det största lyftet i Open Source-rörelens historia.

På bilden syns nya filhanteraren Dolphin, underbara texteditorn Kate, webbläsaren Konqueror och en panel som hittills saknar massor av funktionella tillbehör. Men bedöm inte KDE:s utseende efter min bild. Jag har inte lagt tid på att hitta ”rätt” typsnitt eller tema. Sedan gillar inte jag för mycket ögongodis. Jag tycker ögongodis är distraherande för produktivt arbete och dessutom tar det datakraft. En rofylld skrivbordsmiljö är min melodi.
Gå istället in på KDE:s hemsida och titta på bilderna där.

Lämna en kommentar