Dagens Bild: Burgsvik – jag diskar

Idag fick jag nog av att se diskhon överfylld med disk. Så har det sett ut länge eftersom jag inte diskat sedan midsommar. Därför bar jag in diskmaskinen som stått i förrådet sedan jag flyttade hit i februari förra året. Nu har jag kört maskinen två gånger, handdiskat lite och äntligen är min diskbänk tom, ren och fin. Och maskinen är utburen i förrådet. Jag tror på mig själv och att jag ska ta mig tid och ha lust att klara av att diska utan hjälp av maskin eller piga i framtiden. Men vi får väl se.

Ett varningens ord:
Placera inte maskinen direkt på golvet om ni inte är säkra på att avloppsvattnet rinner direkt ner i golvbrunnen utan att först rinna ut på golvet. Min diskmaskin fick korslutning två gånger och det kan vara livsfarligt med ström i våtutrymmen. Placera maskinen på något så den kommer upp en bit från golvet eller kör ner avloppsslangen ordentligt i golvbrunnen. Annars kan du bli rökt.

Andra bloggar om: , , ,

10 tankar på “Dagens Bild: Burgsvik – jag diskar”

 1. Hehe…hur heter det nu igen; bohemen diskar före maten, var det visst! Nåja, du fick ju ordning på bautadisken till sist i a f! 😉
  Få se hur det blir med självdisciplinen när det gäller att hålla undan framtida disk, då! 😀
  Ha det så gott, Magnus!

  Svara
 2. Det kommer att gå åt helvete med diskandet i framtiden om man ska se tendensen från idag. Idag åt Alfa och jag pizza. ICA:s djupfrysta med extra rökt skinka och extra riven ost. Sedan dess har jag inte diskat så nu är det ånyo ett par tallrikar i hon.
  Jag skulle fan behöva en överklasshora som kom hit och tog hand om min disk och städning för en billig penning. Då kunde jag gå runt och peka på vad hon ska göra och klappa henne i baken. Med fler överklasshoror som pigor skulle överklassens hemmafruar få mening i sina liv, känna sig behövda och slippa utanförskapet. 😉

  Svara
 3. Intressant hypotes, Magnus, om än en aning provocerande, kanske 😉 Men, för all del; kasta ut en annons på nätet, vetja: ”Överklasshora sökes för lågavlönade städinsatser”! Vem vet; kanske finns det en masochistisk Östermalmsfröken som nappar? 😀

  Svara
 4. Provocerande ??? August Strindberg skulle mycket väl förstå och ha förståelse för vad jag menar med begreppet överklasshora. Det är han som inspirerat mig till det. Jag läser just nu om Röda rummet och Agge är inte nådig mot drönande kvinnor som försörjs av sina makar. Hans ideal när det gäller jämställdhet är bondefamiljen där man och kvinna delar på arbetet, på lika villkor.

  Svara
 5. Ja, August skulle säkert mysa åt din eventuella annons, hehe… Men nog inser du väl att din teori uppfattas som provocerande av vissa samtida? I synnerhet dem som anser sig höra till nåmnda överklass. 😉

  Svara
 6. Hur kan de bli provocerade? Jag har bara använt samma människosyn på dem som de har om underklassen. Vi som inte har arbete behöver ju vilket förnedrande skitjobb som helst för att slippa känna utanförskap och för att känna mening i tillvaron, anser de. Och vi ska dessutom ha så lite betalt att vi precis som fattiga i USA behöver tre arbeten för att kunna överleva.
  Överklasshororna tycker det är tillräckligt besvärligt att, som de säger, ”sköta hemmet”. Min kära mor hon klarade både av att sköta hemmet och att arbeta heltid. Så visst fan har överklasshororna mycket märkliga preferenser i sin gigantiska självtillräcklighet. Sen finns det ju familjer inom de högre skikten där även kvinnorna arbetar heltid. Och dem tycker varken jag eller Agge tillhör drönarna, utan anser att de vill vara jämställda med männen och dra sitt strå till stacken. (Jag har läst så mycket strindberg att jag numera är hans språkrör i frågan. Han kan behöva ett språkrör eftersom han blivit, på felaktiga grunder genom lösryckta citat, så förtalad i jämställdhetsdebatten. Läs bl.a. Giftas 1 & 2)

  När det gäller ”klappa henne i baken” vill jag hänvisa till Linnea Nilsson, doktorand vid Tema Etnicitet, vid Linköpings universitet som har undersökt det där med pigor i hemmen och har talat med vita kvinnor i karriären och svartjobbande, papperslösa städerskor och kommit fram till att det handlar om makt, klass och identitet. Överklassen vill, förutom att undvika att ödsla pengar på andra, också känna känslan av att äga en människa. Därför blir skattesubventionerade pigor med arbetsrätt inte lika intressant och roligt som maktlösa papperslösa rädda pigor.
  http://www.clarte.nu/grafik/cl054/cl054_10.htm

  Svara
 7. Du har studerat frågan mycket ingående, märker jag. 😉
  Låt mig bara höra vad du tror om en etymologisk fråga som jag under längre tid grunnat på. Ordet hora måtte väl i rimlighetens namn ha med latinets ord för timme att göra? Låter rimligt i mina öron att de prostituerade kunde hyra ut sina tjänster under en timmes tid, eller hur? Letade efter en ev definition på nätet och snubblade då över en länk i sammanhanget som kan vara intressant att titta lite närmare på, kanske nämligen: http://www.subcult.org/hora/planet/
  Men vad tror du om min latinska härledning av ordet? Jag tycker att det låter logiskt, men får inget medhåll på nätet 🙁

  whore etymology
  [Middle English hore, from Old English homacr.gifre; see kamacr.gif- in Indo-European roots.]
  Word History: Derivatives of Indo-European roots have often acquired starkly contrasting meanings. A prime example is the case of the root *kamacr.gif-, ”to like, desire.” From it was derived a stem *kamacr.gifro-, from which came the prehistoric Common Germanic word *homacr.gifraz with the underlying meaning ”one who desires” and the effective meaning ”adulterer.” The feminine of this, *homacr.gifromacr.gifn-, became homacr.gifre in Old English, the ancestor of Modern English whore. In another branch of the Indo-European family, the same stem *kamacr.gifro- produced the Latin word camacr.gifrus, ”dear.” This word has several derivatives borrowed into English, including caress, cherish, and charity, in Christian doctrine the highest form of love and the greatest of the theological virtues. · Another derivative of the root *kamacr.gif- in Indo-European was *kamacr.gifmo-, a descendant of which is the Sanskrit word for ”love,” kamacr.gifmahlowdot.gif, appearing in the name of the most famous treatise on love and lovemaking, the Kamasutra.

  Svara
 8. Ordet ”hora” har jag i stort sett bara studerat i Bonniers svenska ordbok. Men din koppling mellan latinets ”timme” och det därefter uppkomna ordet ”hora” låter mycket logiskt och troligt. Säkerligen är det så. I så fall blir mitt begrepp ”överklasshora” missvisande eftersom en sådan hyr ut sig så länge äktenskapet pågår, fram tills bättre erbjudande uppstår. 😉 (Nu börjar jag bli provocernade på riktigt.)

  Kollar man i ordboken är en ”hora” någon som prostituerar sig. Och att ”prostituera” är att ”vanhedra e.d. för vinnings skull” vilket kan innebära vilken bransch som helst. Det vill säga: Att hora behöver inte ha med sex att göra. Och därför tycker jag det är så jävla sjukt när moralpanikens företrädare vill förbjuda det alldeles utmärkta ordet hora. Fast även här kan ju den latinska betydelsen timme och begreppet hora då bli missvisande eftersom de som horar inom andra branscher än sex oftast säljer sig för månadslön och inte per timme. Men i vedertaget språkbruk är det inte många som kopplar hora med det latinska timme. Och det gjorde inte jag heller förrän du berättade om det.

  För övrigt anser jag att: Sälja sitt kön för pengar borde allmänt ses som mindre klandervärt än att sälja sin själ. Men där är jag totalt på tvärs med vårt hycklande samhälle som förutsätter att människor finner det naturligt att förneka sitt eget bästa för att istället agera i sin arbetsgivares intresse mot betalning. Yttrandefrihet, som är inskrivet i de mänskliga rättigheterna, gäller enligt lag inte på våra arbetsplatser. I arbetslivet är vi tvungna att hora eller riskera att bli avskedade för illojalitet.

  Svara
 9. Hej igen Ilse-Marie.

  Kul att du hittat hit. Jag orkade inte med en seriös blogg som Dagens Kränkning så nu har jag minskat kraven på mig själv genom att fokusera på enbart Gotland. För att underlätta ytterligare är ambitionen en kombination av bildblogg och ibland seriösa inlägg om Gotland med inriktning på gotländsk politik. Gotländsk politik är av ett slag för sig. Här råder absolut inte demokrati. Visserligen får alla rösta men den politik som sedan förs gynnar ett ytterligt litet fåtal.

  Vilken kamera jag har spelar inte så stor roll. Om du går in på http://www.gotlandsbilden.se – där jag har mitt bildarkiv – så finns det bilder tagna med min tidigare kamera en Canon Powershot A 85 – en liten kompaktkamera – och med min nya Nikon D80 med en Nikkor 18-135/3,5-5,6 optik. De ser skillnad genom att de äldre (Canon-bilderna) har proportion 4:3 – som en tv ruta – medan de senare (Nikon-bilderna) har 3:2 som en småbildskamera. 4:3 är ett betydligt trevligare och användbarare format, tycker jag, medan 3:2 är för avlångt. Men nu är det som det är med det och jag får anpassa bilderna till det format jag har.

  Jag vill absolut avråda från att köpa det objektiv jag har. Det är inte skarpt i vänsterkanten från cirka 100 och upp till 135 millimeter. Detta trots att jag reklamerat och haft det på verkstad. Jag skulle gärna byta mot ett Nikkor 18-70/3,5-4,5 som sägs vara skarpare och mer gediget byggt, och därmed avstå från den brännvidd som ändå inte är acceptabelt skarp.

  Det viktigaste är som sagt ändå inte kameran. Kameran är bara ett verktyg. Det viktigaste är bildkompositionen. Att få betraktarens öga att inte se sig mätt eller ramla ur bildens ram. Att hålla kvar betraktarens blick genom att med motivets komponenter leda blicken runt runt i en oändlig loop. Det finns både artiklar och böcker i ämnet. Och är även ett av de flitigaste diskussionsämnen vid bildbedömmning i fotoklubbar. Däremot lyser kompositionskonsten med i stort sätt absolut frånvaro både som diskussionsämne och praktisk tillämpning bland majoriteten yrkesfotografer.

  Svara

Lämna en kommentar