Levande landsbygd, eller död?

I morgon kväll tisdag 19.00 är det diskusion om Storsudret i Bottarve. Jag antar att det innebär diskussion om framtiden; affischen gav ingen ledning på den punkten.

Jag tänkte jag skulle komma dit med en färdig lösningen och har därför funderat intensivt under några dygn, både på dagen och när jag vaknat på natten.

Det jag kommit fram till hittills är att först måste frågan om ’Framtid för vilka?’ besvaras. Därefter lär det väl komma fram att det ska vara en levande landsbyggd. Och då blir frågan ’Levande när?’. Är det en levande landsbyggd om den bara befolkas på sommaren eller ska det vara liv året om?

Jag ser två framtidscenarier.

1. Låt de som äger mark eller får köpa billiga av kommunen exploatera och spekulera i fritidshusbranschen bäst de vill och låt dessa fåtal lycklig tjäna så mycket pengar de kan. Och låt andra som är beroende av anställningar och dylikt flytta. Mycket likt den ensidiga turist och sommargästinställning som nu tycks råda bland de styrande.

Det blir levande landsbygd på sommaren och död landsbyggd höst, vinter och vår.

2. Satsa på åretruntverksamheter som förhoppningsvis ger försörjning åt alla. Hindra husspekulationen så lokalbefolkningen får råd att bo kvar. Hindra underbetalda svartarbeten och ge trygga anställningar så ungdomar får framtidshopp, bor kvar och vågar skaffa barn. Ökad köpkraft bland lokalbefolkningen ger expansion som håller liv i nuvarande infrastrukturer året om.

Till skillnad mot nu måste företagen rikta sig till en större kundkrets än byns. Det innebär konkurrens. Som kräver en kvalitet på varor och tjänster som är gångbar på fastlandet, där konkurrens råder.

Ett stort problemet är logistiken för varor. Samordning är lösningen. Producenter går samman och samtransporterar sina produkter. Det ger rimliga kostnader även för mindre ordrar.

Ett annat problem är vem som ska satsa på dessa åretruntverksamheter. Den lokala företagarföreningen, har jag hört via en medlem, pratar bara om sommaren. Då flyter pengarna in lätt. De får kunder utan att anstränga sig. Blir en kund missnöjd i år så kommer det ändå nya kunder nästa år. Dessa tycks alltså inte intresserade av några satsningar som ger bygden liv året runt.

Då återstår att nya människor kliver fram. Men för de som inte är vana att agera är det kanske inte så lätt att helt plötsligt lyfta sig ur passiviteten och starta näringsverksamhet. Andra lösningar måste nog till. Några som har ett stort ansvar är politikerna som ska sluta agera för linje 1 och istället lobba för att få hit åretruntföretag enlig min linje2.

Har du några ideér eller synpunkter?

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,
Intressant

1 tanke på “Levande landsbygd, eller död?”

Lämna en kommentar