GotlandsHem renoverar?

Jag har den stora oturen att bo hos kommunala bostadsbolaget GotlandsHem. När jag bodde i Stockholm hade jag en privat hyresvärd som i tidningen City fick rubriken “den ökände skandalvärden”. Därför trodde inte jag att det kunde bli sämre när jag beslutade mig för att flytta till Gotland och bosätta mig hos GotlandsHem. Men det kunde det. Rejält mycket sämre.

Privatvärden i Stockholm misskötte fastighetens allmänna utrymmen men han såg åtminstone till att lägenheterna var i bra skick. GotlandsHem skiter i allt.

När jag flyttade in i min nuvarande lägenhet var det 17 år sedan det senast blev målat och tapetserat. Köket var i jättefint skick. Rummet var acceptabelt för att vara 17 år. Men hallen var inget vidare. Tapeterna i hallen hade fläckar och revor överallt. Under fönstret såg det ut som om det regnat och tapeterna var rejält randiga av fukt. Enligt vad jag hört skulle hallen haft samma misserabla skick både när hyresgästen före mig, och den där före, tillträdde lägenheten. Golven har spruckigt upp i de svetsade skarvarna på sina stället.

I lagen, jordabalken kapitel 12, står: “På tillträdesdagen skall hyresvärden, om inte bättre skick har avtalats, tillhandahålla lägenheten i sådant skick att den enligt den allmänna uppfattningen i orten är fullt brukbar för det avsedda ändamålet.” Detta är en något luddig formulering men som huvudaktör i Burgsvik är det GotlandsHem som blir normgivande. Vill de ha slum, blir normen slum.

När min nya granne flyttade in hade han svettfläckar på tapeterna i sovrummen. Det var mer eller mindre svarta fält i storlek 20 gånger 50 centimeter. Det var rent äckligt att se. Men besiktningsmannen gav det sitt godkännande. Till en början. Efter lite påstötningar lovade dock besiktningsmannen att åtgärda tapeterna i de två sovrummen, men först sedan hyresgästen flyttat in. Min granne hade hoppats få det åtgärdat innan han flyttade in och lät därför bli att flytta in, men betalade hyra,under två månader. Men under dessa två månader när lägenheten stod tom gjorde inte GotlandsHem något alls. Men när sen grannen flyttat in, och möblerat iordning hela lägenheten, så dröjde det mindre än en månad innan en målare kom och tapetserade om. Detta innebar förstås stort besvär och mycket extra arbete för grannen. Jag vet fler hyresgäster som genomgått en liknande procedur, där de först flyttar in och först därefter får sina lägenheter i ett skick som gör att man kan bjuda hem vänner utan att behöva skämmas.

I vilket fall som helst så tänkte jag, som nyinflyttad, att om ett år kommer jag att få renoverat. Då blir det nya fräscha tapeter och lägenheten blir som ny.

Så här blev det.

tapet.jpg

tak.jpg

Är det någon mer än GotlandsHems besiktningsman som tycker det ser OK ut? Hela renoveringen/saboteringen tog mindre än tio timmar att genomföra. Det syns väl?

Taket blev antingen inte tvättat före målning eller så hade målaren skit i rollern alternativt färgen. Detta syns som fasttorkade grejer i färgen.
Dessutom målades inte springorna mellan takplattorna. Där flagnar den gamla färgen och ramlar ner.

De gamla tapeterna och det spackel som målaren applicerade bitvis på dessa slipades inte ner ordentligt. Därför är det tydliga ojämnheter som syns genom de nya tapeterna.
Dessutom hade inte målaren tid att lösa upp tapetklistret ordentligt. Snabbt som satan ska det ju gå! Därför är mina tapeter fulla av tapetklistersklumpar som likt gruskorn ger bölder i tapeterna precis över allt.

Dessa brister i utförandet på tak och tapeter tycker inte GotlandsHems besiktningsman är anmärkningsvärda eller skäl till att göra om arbetet. Tvärt om påtalar besiktningsmannen att målaren har blivit bättre på att göra sitt arbete än han var för tre år sedan när han tapetserade om hos en granne och inte heller då löste upp tapetklistret ordentligt utan sabbade även hennes tapeter.

Jag vet inte vilka relationer som finns mellan målare och besiktningsman men tycker det är ytterst anmärkningsvärt att besiktningsmannen inte anser det skäligt att kräva att arbetet görs om eller att målarens förordnande som GotlandsHems anlitade målare avslutas efter flera års försummlighet. Men det är väl så att andra målare som lägger anbud, vi den årliga upphandlingen, utgår ifrån att det är ett seriöst utfört arbete som GotlandsHem efterfrågar. Och då hamnar dessa seriösa hantverkare på en annan prisnivå än den som vet att arbetets utförande inte spelar någon som helst roll för GotlandsHems bedömning vid upphandlingen.

Varenda jävla dag, när jag ser på mina tapeter, känner jag mig kränkt av det jävla skitföretaget GotlandsHems totalta nonchalans gentemot sina hyresgäster. Skitföretaget påstår sig dessutom ha som mål att:
– vara marknadsledande
– erbjuda ett attraktivt boende
– kunden skall kunna känna trygghet
– kunden skall trivas i området och i bostaden
– kunden skall bo kvar länge
– personalen skall agera affärsmässigt
– personalen skall kunna vara stolt över att arbeta i företaget
– personalen kännetecknas av kunskap och ansvar

Har ni läst någon värre bullshit? Det är så man kan spy. Men VD Carl Eklund förekommer i lokala medier med lögner om att Gotlandhem har ett gott anseende. Detsamma har han framfört upprepade år i GotlandsHems årsredovisning. Men i juli förra året fick vi hyresgäster ett utskick, tillsammans med hyran, som berättade om en hyresgästenkät som GotlandsHem låtit Temaplan göra. Där står svart på vitt:

“Enkäten skickades ut till drygt 2400 hyresgäster. Totalt 76,5 procent lämnade in sina svar. Betyget för Gotlandshem ligger på 65, vilket är ett hyggligt medelvärde – något bättre än mätningen 2004.
Flertalet inflytelsefaktorer är mycket höga, men medelbetyget dras ner genom att hyresgästerna inte anser att Gotlandshem anstränger sig tillräckligt för att lyssna och ta reda på hyresgästernas synpunkter.”

Ridå!

2 svar på ”GotlandsHem renoverar?”

  1. Hehe… Ja, där kan man väl nästan säga att GotlandsHem fick skäppan full?!
    Skicka en länk från det här inlägget till GotlandsHem, vetjag!
    Fast då gör de väl allt som står i deras makt att vräka dig, förstås! 😉
    Ha det!

  2. Som hyresgäst har man ett ganska omfattande besittningsskydd. Å andra sidan så trivs jag inte bättre med mitt nuvarnade boende, inklusive Gotland, än jag kan tänka mig att flytta. Men det är jävligt dyrt att flytta…

Lämna en kommentar