GotlandsHem energisparar?

Jag blir överraskad när jag får veta att min hyresvärd GotlandsHem fick Gotlands ekokomunpris 2002 och att en av motiveringarna skulle vara energibesparing.
Som om byte av värmepump till direktverkade el skulle vara energibesparande och miljövänligt. Det är ju ett byte tvärt emot vad alla miljömedvetna företag och privatpersoner gör.

När jag läser vidare på kommunens hemsida om GotlandsHems miljöarbete står att läsa att GotlandsHem även justerar in värme och ventilationssystem för att minska energiförbrukningen. Men vad tusan, här har de inte ens rutiner för att byta filtren i värmeväxlaren. I alla fall har det inte skett under de mycket dryga ett och ett halvt år som jag varit drabbad av GotlandsHem. Filterbyte bör ju göras flera gånger om året för att hålla nere energiförbrukningen. Nu i veckan har jag i varje fall stött på fastighetskötaren och fick omgående en uppsättning filter men sådana byten ska ske rutinmässigt.
Likaså står att läsa på kommunens hemsida att de byter till snålspolande utrustning för att spara varmvatten. Själv har jag ett duschmunstycke som skulle kunna spola in mig i väggen om jag inte var ytterst försiktig med blandarens reglage.

Det jag skriver ovan är ju inte alls den bild som GotlandsHem ger i sin information. Men det är den sanna bilden för oss som bor i Burgsvik och som har kallhyra och alltså själva står för uppvärming av våra hem och vårt varmvatten. GotlandsHem hjälper inte oss ett skit med att spara energi eller bli miljövänliga. Kontentan är att miljöengagemanget är hyckleri. Det är ekonomi som betyder allt för GotlandsHem.

När det gäller utbyte av våra uttjänta men energibesparande värmepumpar så ersätts de med så kallat FTX-system. FTX-system har precis som de uttjänta värmepumparna en värmeväxlare som återanvänder den utventilerade luften för att värma upp inluften. Men den extra värme som måste till när inte frånluftens värme är tillräcklig för att värma tilluften tillverkas inte av en enegibesparande värmepump utan genom direktverkande el. Likaså varmvattnet, som tidigare värmdes med värmepump, ska nu värmas med direktverkande el. Med ett ständigt stigande elpris, som redan nu kostar drygt 1.50 kronor per kilowattimme, är det inte roligt med ineffektiv direktverkande eluppvärmning. En värmepump ger 3 gånger mer energi, i form av värme, än vad man matar den med. Av 1 kilowattimme el får man ut 3 kilowattimmar värme med en värmepump. Det gör skillnad. Men vi hyresgäster hos GotlandsHem drabbas nu av betydligt högre elräkningar men får ändå fortsätta betala samma höga hyra som när vi hade energibesparande värmepumpar. Värmepump var standard i husen när de byggdes för drygt tjugo år sedan. Nu, på 2000-talet, är det tydligen direktverkande el som gäller för den så kallade “ekokommunen” Gotlands helägda bostadbolag.

2 svar på ”GotlandsHem energisparar?”

  1. Jovisst. När inte värmeväxlaren räcker till så blir det inbyggda el-element i FTX-systemet som drar igång till skillnad mot en värmepump som komplettering. Våra lägenheter har också vanliga el-radiatorer. Jag som fortfarande har en gammal go värmepump har aldrig haft dem igång eftersom värmepumpen räcker till för att värma hela mitt hem. Skulle jag få ett FTX-system så blir det väl till att börja köra även med dem.

Lämna en kommentar