Glöm aldrig Little Gerhard.

Ni som inte känner till Little Gerhard ska nu få möjlighet att ladda ner några smakprov.

När skivbolaget Karusell satte ihop en ”EP Collection” 1999 med 54 låtar så hade de inte med min favorit Den siste mohikanen och min absoluta favorit Petter och Frida. Dessa utgavs 1961 på en fyraspårs EP. Bonuslåtar var Kär i din bild och Tre små fiskar.

Little Gerhards riktiga namn är Karl-Gerhard Lundqvist. Han är född 17 maj 1934. 1957 slog han igenom och blev Sveriges rockkung. På 50-talet medverkade han i två Åsa-Nissefilmer, ”Åsa-Nisse i kronans kläder” och ”Det svänger på slottet”. Han fick två stora hits med ”Buena Sera” och ”What You’ve Done To Me” innan han gick över till att sjunga på svenska. ”Den Siste Mohikanen” och ”Petter och Frida” blev de största framgångarna under den perioden. Little Gerhard producerade även en del av Agneta Fältskogs tidigare inspelningar.

Little Gerhard har inte lagt rocken på hyllan utan kan fortfarande ses vid enstaka spelningar. Tyvärr tycks han bortglömd av dagens media. Det är oförsvarbart att låta en sådan kulturskatt falla i glömska.

Själv såg jag som mycket liten Little Gerhard live vid ett uppträdande på Murgrönan i Visby. När jag bodde i Stockholm såg jag honom då och då runt Fridhemsplan och Sankt Eriksgatan. Plattan med Siste mohikanen hade min far och den spelade jag och en kompis flitigt när vi var i 20-årsåldern. Nu, tjugo år senare, har jag fått tag i ett ”nytt” exemplar och det är från den mp3-filerna är inspelade.

För en mer utförlig bio- och diskografi om Little Gerhard

Skulle någon upphovsrättsinnehavare må dåligt av att jag offentliggör och sprider en bortglömd kulturskatt som inte längre tycks ha kommersiellt värde; kontakta mig.

UPPDATERING:
Hittade en samlings-cd, ”Little Gerhard 16 svenska orginalklassiker”, på ICA i Hemse. CD:n är utgiven 2001 av Universal Musik AB och innehåller bl a knasterfria versioner av Den siste mohikanen, Kär i din bild, Petter och Frida och Tre små fiskar

3 tankar på “Glöm aldrig Little Gerhard.”

  1. Har sett honom live två gånger i Hälsingland och när dom invigde ett köpcenter i Sundsvall. Båda gångerna spelade han tillsammans med Lenne Broberg sångare i Lenne & The Lee Kings tyvärr så dog han 1991. Hälsningar från medelpadskusten!

    Svara
  2. När jag var liten sjöng min far ”Petter och Frida” för oss i bilen (vi hade ingen radio). Efter några år kunde jag stora delar men saknar hela texten. Var kan jag få tag i den, skulle vilja kunna hela.

    Svara

Lämna en kommentar