Hjälp mig bort från Gotland

husbygge.jpg

Jag har varit på fastlandet och besökt min mor i en vecka. Under den veckan började jag återigen uppskatta Gotland lika mycket som jag gjorde det första året jag bodde här. Då njöt jag av naturen, lugnet och tystnaden och hade ännu inte börjat inse hur Gotland fungerar som samhälle.
Sen igår på färjan köpte jag ett ex av Gotlands Tidningar. Och då klarnade dimman och jag såg återigen det jävla skitgotland jag lyckats förtränga under min vecka på fastlandet.

Kommunalrådet Lars Thomsson har kommit på att man kan försörja Gotland (okey jag hårddrar hans uttalande och raljerar en aning) genom att tillåta turister att gå uppe på Visby ringmur. Enligt tidningen säger han: ”Det kan bli en turistattraktion, vi måste ju livnära oss också.” Lars Thomsson tycks lida av total brist på idéer för att få Gotland att leva året om. Eller så skiter han i om Gotland stendör under de nio månader då inga turister vill åka hit och satsar därför all sin ringa mentala kapacitet på att komma med förslag på ytterst marginella näringsfång. Turismen är inte vägen att gå för att få en livskraftig ö. Det behövs åretruntföretag för att människor ska kunna bo kvar och hålla liv i landsbygden. Men i Lars Thomssons hjärna finns inte den tanken.

Turistsatsning nummer två som tidningen rapporterade om var att kommunen vill bli försökskommun för att tillåta gårdsförsäljning av alkohol. För mig får de gärna sälja sprit och knark på gårdarna men inte heller detta är en livsnödvändig satsning på ett åretruntlevande Gotland.

Turistsatsning nummer tre var att byggnadsnämnden givit förhandbesked om avslag för bygget av två, som det stod i tidningen, ”bostadhus”. Länstyrelsen anser att avslaget var dåligt motiverat. Orsaken till att jag benämner det turistsatsning är att på Gotland begär man bygglov för ”permanentbostad” alternativt ”redskapsbod” och ”fiskebod” om man vill vara säker på att få bygglov för fritidshus. I detta fall kan bostad faktiskt innebära just bostad men oftast är det i praktiken fritidshus det rör sig om. Att detta system med falska byggnadsdefinitioner vid bygglov fått pågå och pågår oförtrutet år efter år är rent för djävligt men en del i att utveckla Gotland till en stugby eller ett Pippi Långstrumpland, som en dam jag talade med igår uttryckte det.

Några förslag för att göra Gotland levande året runt förekom inte i gårdagens GT. Och de arbetslösa tvingas numera att flytta till fastlandet där arbeten finns. Trots avfolkning av ön byggs det massor av ”permanetbostäder”.

Jag är nu så trött på den här ö-jäveln, tack vare GotlandsHem och kommunens politiker, att jag vill härifrån. Jag får nämligen en allt överskuggande djup ångest av att se det vackra underbara Gotland förvandlas till en stugby där man inte ska få se en vy utan minst ett fritidshus. Och där turister och sommargäster betyder allt. Jag ser ingen framtid på den här ön vare sig för mig eller för andra än kommunpolitiker och turistprofitörer. Denna pessimism/realism fördunklar hela min tillvaro här. Där jag förra året promenerade genom en vacker hage står nu inte bara ett utan två fritidshus. Hus som stor tomma och mörka elva av årets tolv månader.

Att se någon gå under är inte kul. Därför erbjuder jag tjugofem valfria bilder från mitt bildarkiv Gotlandsbilden till försäljning för tusen kronor styck. Syftet är att finansiera en flytt härifrån. I köpesumma ingår all och obegränsad användningsrätt, så kallad friköpning. Till exempel publicering i tidningar, reklambroschyrer, affischer och allt som tänkas kan. Jag föreställer mig att köparen är i en bransch som har nytta av vackra bilder av Gotland och vill ha ett eget bildarkiv med friköpta bilder som köparen själv förfogar över till hundra procent. Intresserade kontaktar mig.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , ,
Intressant

2 tankar på “Hjälp mig bort från Gotland”

  1. Det måste vara oerhört deprimerande att se att alla satsningar som görs görs för sommargästerna. Åker själv till Fårö en månad på sommaren och då är allt öppet och det lyser husen. I maj och i september (elller t o m veckan innan skolstart) är det stängt och igenbommat. Jag kan bara föreställa mig hur det är resten av året.
    Bilden på bleken och Alfa som tugga plast är fantastiska, vilka färger.

    Svara
  2. Tack så mycket annebelle för din sympati. Om det vore så att sommargästerna betydde så mycket som sägs av politiker och turistprofitörer skulle jag till viss del acceptera exploateringen. Men som framgår i nästa bloginlägg så står turismen för lite drygt 10 procent av hela Gotland konsumtion.
    ”Under 2006 var inflödet (den s.k. turistkronan) cirka 1,47 miljarder kronor att jämföra med Gotlands bruttoregionalprodukt (BRP) för 2004: 13,2 miljarder kr.” ur kommunens dokument ”Vision 2025”

    Svara

Lämna en kommentar