Dagens Bild: Burgsvik – tomt i poolen

burgsviks_campings_pool.jpg

Poolen på bilden har inte åtnjutit det poolbidrag som kommunen, sedan Pigge Werkelin (som ännu inte byggt någon pool utan väntar på bidrag) kom med idéen att det omställningsbidrag som kommunen erhållit som kompensation för nedläggningen av P18, beslutat tilldela 3 poolbyggen på ön. Har man inte avvaktat bidragsutdelningen, utan varit handlingskraftig och byggt redan till årets säsong, så kommer man heller inte i åtnjutande av bidrag.

Så här svarade Pigge Werkelin den 22 februari i år på Hela Gotland:s fråga:
”Är det gotländska näringslivet bidragsberoende?”

”Absolut! När vi startade flyget i Kulla så blev det så stenklart för mig. Där nere i Helsingborg fanns det hur mycket egen kraft som helst hos företagen, jämfört med när jag gick runt på Gotland och frågade efter någon som ville vara med och satsa på ett lokalt flygbolag. Här kunde rederiet inte vara med och satsa för de vet inte om de får behålla sina stöd. Bönderna visste inte någonting, allt som har med det kommunala att göra vet inte någonting. I Skåne var ju varenda företag beslutsmässiga för både fem och tio år framåt. Där stod de fram helt själva som ett riktigt näringsliv. Drar man ner här till vilka företag som står på helt egna ben och som har lite muskler så har du kanske 20 företag kvar på ön.”

 😐

För övrigt visar bilden tydligt hur levande landsbyggden blir av turistsatsningar. Säsongen är på sin höjd 3 månader och turistsatsningar bidrar inte till att hålla kvar glesbyggdsbefolkningen utan bidrar till utarmningen eftersom det tar resurser från satsningar som hade varit fruktsammare för glesbyggdsbefolkningen som helhet. Och kom ihåg: “Under 2006 var inflödet (den s.k. turistkronan) cirka 1,47 miljarder kronor att jämföra med Gotlands bruttoregionalprodukt (BRP) för 2004: 13,2 miljarder kr.”

Andra bloggar om: , , ,

2 tankar på “Dagens Bild: Burgsvik – tomt i poolen”

  1. Tyvärr, ja! Jag håller på med ett litet bildprojekt med arbetsnamn ”levande landsbyggd”. Som du förstår så kommer det att bli bilder av igenbommade hus. 😉

    Svara

Lämna en kommentar