Alfa opererad – kunde ha blivit en dyr affär

alfa_opererad.jpg

Jag har avstått från att här på Gotlandbilden – Bloggen rapporera om årets stora händelse här på Gotland. En händelse som våra lokala medier däremot inte missat. De är ju journalister och professionella nyhetvärderare med kvaliteter som jag inte uppnår. Den händelse jag talar om är att Pigge Werkelin och hans fru fått ett barn.

Däremot har lokala medierna blundat för mycket annat som borde bli uppmärksammat. Det räcker att läsa lite på kommunens hemsida för att få mängder av uppslag till artiklar och undersökningar som borde göras. Dessutom har lokalmedia missat nyheten att Alfa blivit opererad.

I tisdags drogs en sprucken tand ut och samtidigt lät jag dem ta bort fyra knölar, varav en talgkörtel, två fettknölar och en ännu icke identifierad knöl. Tanden satt i munnen, den förstorade talgkörteln på nosen, en utvändig fettknöl på låret, en invändig fettknöl i magen och en invändig oidentifierad knöl strax bakom frambenen.

När jag kom och skulle hämta Alfa blev jag så glad över att han var så pigg och vaken. Jag hade väntat mig att han var neddrogad och slö. Uppenbarligen hade han blivit sövd med bra precision. En annan veterinär, på annan ort, drog i Alfa så mycket morfin att han knäade som en heroinist hela kvällen efter att ha blivit röntgad. Det är regel att man söver hundar som ska röntgas även om jag tycker det är helt onödigt när det gäller Alfa. Alfa ligger stilla om jag ber honom. Den kvällen var Alfa väldigt olycklig och det tror fan det, han visste ju inte varför han kände sig så konstig och höll på att ramla i kull när han satt ner.

När jag skulle betala blev jag inte lika glad. Då blev jag riktigt förbannad. Jag hade för några veckor sedan ringt för att boka en tid för att få den spruckna tanden synad. Då passade jag på att fråga receptionisten vad en operation med tandborttagning plus fyra knölar skulle kosta. Hon funderade lite och sade omkring 2500 kronor. Eftersom hon var receptionist och inte veterinär tog jag hennes uppgift med en nypa salt men som en rimlig uppskattning.
När jag sedan träffade veterinären för att visa Alfas tand och fråga om den borde åtgärdas frågade jag återigen vad ett paket på tandborttagning plus fyra knölar skulle kosta. Veterinären kollade tanden, som borde dras ut, och knölarna och sade 2500 kronor.
När jag skulle betala för operationen sade den veterinär som opererat 6680 kronor. Då ingick ett cellprov för drygt 800. Jag skulle NU alltså betala mer än dubbelt så mycket som det beräknade pris jag fått före operationen.

Så här skrev dåvarande ställföreträdande KO Marianne Åbyhammar om prisuppgifter:
”Konsumenter i allmänhet önskar få och efterfrågar någon form av prisuppgift, antingen i form av fast pris, takpris eller som en ungefärlig prisuppgift för att utifrån det kunna göra ett bättre underbyggt ställningstagande. Priset kan vara en nödvändig uppgift för att konsumenten skall kunna bedöma om denne överhuvudtaget vill låta utföra åtgärden och prisuppgift behövs för att kunna jämföra priset hos en annan entreprenör. Det är också av stor vikt att konsumenten kan förlita sig på de prisuppgifter som denne erhåller.”

Hade jag fått en prisuppgift på 6000 spänn så hade jag till att börja med avstått de yttre knölar som Alfa levt halva sitt liv med och som bevisligen inte var cancer. Jag kanske också hade avstått tanden eftersom Alfa inte tycktes störd av att den var spräckt. Sedan kanske jag hade löst de invärtes knölarna på annat sätt. Jag vet inte om något djursjukhus i Sverige tar cellprover, så som görs på människor och på djur i t.ex. USA.
Det kanske inte hade blivit någon operation alls.

Nu fick jag i alla fall ner priset till (vad jag tyckte då i tisdags) ett rimligt dito på 3200 kronor, utifrån uppskattade 2500, . Det var så mycket jag hade med mig totalt i kort och kontanter. Men min dag var förstörd. Det är ju själva fan att man ska behöva bli förbannad och argumentera om ett pris som är mer än dubbelt så högt som den prisuppgift jag fått en dryg vecka tidigare.

I konsumentköplagen står skrivet att om någon lämnat en ungefärlig prisuppgift så får det priset inte överskridas med mer än 15 procent. Det visste jag inte i tisdags. Men som trogen lyssnare till P1:s konsumentprogram så vet jag att det inte går att uppge 2500 och sedan begära det dubbla. Hade jag vetat i tisdags, det jag vet idag, hade jag inte gått med på ett öre mer än 2500 * 1,15 = 2875 kronor.
Som konsument måste man vara påläst och påstridig annars blir man blåst.

Andra bloggar om: , , , , ,

Intressant

Lämna en kommentar