USA bestämmer medias bild av Iran

”Pierre Gilly”:http://pierregilly.blogspot.com publicerade, på sin blogg i tisdags, en egenhändigt gjord ”intervju med Mansour Farhang”:http://pierregilly.blogspot.com/2007/11/bilden-av-iran-made-in-us.html, Irans förste FN-ambassadör efter revolutionen 1979, och de talar om västvärldens mediebild av Iran som uppenbart är skapad av USA. Nedan ett kort utdrag.

bq.. _För tjugofem år sedan skrev du boken The US press and Iran Foreign Policy and the journalism of deference tillsammans med mediaprofessorn William A Dorman. Plötsligt verkar den högst aktuell igen. Kan du berätta vad ni kom fram till?_

Boken är en historisk studie av hur bilden av Iran i media förändrades i och med revolutionen. När Mohammad Mossadeq kom till makten 1951 var Washington välvilligt inställd. Kanske för att man såg ett tillfälle för att amerikanska företag att ta över från brittiska. Pressen skildrade Iran positivt. Men när Mossadeq började nationalisera oljeindustrin förändrades bilden av honom. Han gick från att vara en gammaldags nationalist till en fanatisk sådan, till att vara en smygkommunist, i pressen. Trots att Mossadeqs styre var det mest demokratiska någonsin i Iran kallades han för en “absolut diktator”. På Shans tid beskrevs däremot Iran som ett progressivt, reformistiskt, modernt land som stödjer västvärlden. Oppositionen fick ytterst lite utrymme i media. De foton som man publicerade visade Shans moderna prinsessor. Efter 1979 års revolution förändrades det dramatiskt. Plötsligt blev Iran en paria-stat. Nu har kvinnor med slöja blivit symbolen för Iran.

p. Jag önskar att jag själv och andra bloggar gjorde egna efterforskningar och intervjuer istället för det så vanliga kommenterandet av mainstreammedias nyheter. Kommenterandet leder ingen vart. Det håller bara fast oss i mainstreammedia agenda och utgår från deras falska verklighetsbild. Därför tycker jag Pierre Gilly blogg är så uppfriskande och föredömlig. Det han gör är att skapa mer och ny information, inte tugga om gammal. ”Läs hela intervjun”:http://pierregilly.blogspot.com/2007/11/bilden-av-iran-made-in-us.html

Lämna en kommentar