Dagens Bild: Burgsvik – stenfabriken

stenfabriken.jpg

Stenfabriken går jag ofta förbi. Dock inte så ofta som jag vill eftersom Alfa hellre viker av ned mot stranden innan vi kommer fram till stenfabriken. Det har ändå inte blivit många bilder tagna. Men idag var ljuset perfekt och dessutom hade det kommit hem nya stenar som lagts perfekt i förgrunden. Först tog jag en bild och hörde på kameran att det blev en väldigt lång exponering. Då höjde jag ljuskänsligheten till 400 ISO och tog sikte. Och precis då dök mannen i blått upp och gav färg och liv åt bilden. Utan honom hade bilden inte varit hälften så bra.

Burgsvik hade inte funnits om det inte varit för sandstenen och all slipsten som tillverkats här sedan medeltiden och skeppats med segelfartyg ut i världen ända bort till Kuba. År 1873 bildades Gotlands slipstensbolag i Burgsvik, som år 1900 hade ungefär 150 anställda. Man tillverkar inte längre slipstenar utan mest stenskivor (hoburgsmarmor) till olika ändamål. Stenarna på bilden kommer att sågas i en så kallad ramsåg som består av ett gäng sågblad som delar stenarna i skivor som är uppskattningsvis 2-2,5 centimeter tjocka.

gotlands-slipstensaktiebolag-1904.jpg
1904 låg inte stenfabriken där den ligger idag

Är ni intresserade av Burgsviks historia och dess stenålder så läs Allan Cedergrens bok ’Gotländsk sandsten i tid och rum’ den är bra och väl värd att läsa.

Andra bloggar om: , , ,

Lämna en kommentar