Fotografi: Alfa på stranden i Oskarshamn idag

52

Eftersom jag inte har tillgång till bredband, under min jul- och nyårsvistelse i Oskarhamn, utan motvilligt får nöja mig med modemuppkoppling, blir det inte mycket input som kan stimulera till djupsinniga och genomarbetade bloggartiklar. Det får bli lite bilder istället.

Jag håller dock på att läsa ’Att förstå makten’ med urval av seminarieframträdanden av Noam Chomsky. Medan jag skriver detta tittar mor på ett tv-programm om hemska barnhem i Rumänien. Det programmet kopplar jag självklart ihop med Noam Chomsky och Ed Hermans propagandamodell som de skrev om i den gememsamma boken ’Manufacturing consent’. Jag citerar ur ’Att förstå makten’:

”Enligt denna ”propagandamodell” tjänar medierna sitt samhälleliga syfte genom sådant som ämnesval, fördelning av ämnen, strukturering av frågor, filtrering av information, focusering av analys, betoning, tonfärg och en hel rad andra tekniker av samma sort.”

Tror du att barnhem i USA, som hyser utvecklingsstörda fattiga barn, är bättre än de i Rumänien? Orsaken till att du inte får se tv-program från dessa förklaras av propagandamodellen.

Lämna en kommentar