Fotografi: Bilder från julaftonpromenaden

53

54

55

56

Julaftonpromenaden företogs i skogen kring Viljans stuga i Linghem, strax utanför Oskarshamn. Där har orienteringsklubben Viljan anlagt motionsspår på 1,5, 2, 4,5 och 6,5 kilometer. Jag tycker det är utmärkta stigar för att få röra på fläsket och samtidigt insupa relativt intressant och vacker natur.
Det är heller inte trångt på stigarna. Under vår vandring på 6,5 kilometerspåret mötte vi inte en enda människa.

Jag läser vidare i boken ’Att förstå makten’, med urval av seminarieframträdanden av Noam Chomsky, och fortsätter på gårdagens bloggtext – hur media medvetet manipulerar vår världsbild – och varför det visas dokumentärer om barnhem i Rumänien men inte om barnhem för fattiga i USA.

Chomsky berättar i boken om skillnaden mellan trettiotalets ekonomiska depression som trots allt präglades av hoppfullhet, om en bättre framtid, och dagens helt hopplösa situation i USA:s fattiga getton.

”Ungar var fattiga på trettiotalet men de hade inte råttbett.”

Han berättar också om fattiga mormödrar i dagens getton som måste sitta uppe på nätterna för att inte ätas upp av råttor.

Situationen för USA:s fattiga är totalt censurerad från svenska media. Vi får bara se och höra om den välmående över- och medelklassen.

Tänk på följande när du läser, lyssnar på och ser på svenska medier i fortsättningen.

”Enligt denna “propagandamodell” tjänar medierna sitt samhälleliga syfte genom sådant som ämnesval, fördelning av ämnen, strukturering av frågor, filtrering av information, fokusering av analys, betoning, tonfärg och en hel rad andra tekniker av samma sort.”

Låt dig inte indoktrineras. Bli en medveten och kritisk mediekonsument, läs böcker. 😉

Lämna en kommentar