Kungens jultal

Tänk dig att vår kung blivit född i en vanlig familj där fadern var chaufför och modern expedit. Det hade inte varit något fördelaktigt avstamp i livet. För en normalbegåvade hade det ändå varit _möjligt_ att mot oddsen klättra uppför klasstrappan. Men för en person med vår konungs bristande intellektuella begåvning och därtill dyslexi hade oddsen varit obefintliga. Den enda möjlighet för avancemang som stått till buds hade varit inom politiken.

Men nu är inte kungen så olyckligt lottad att han är född i arbetarklassen utan han är född till kung och statschef. Därför har han aldrig behövt konkurrera eller bevisa någon utmärkande kompetens för att bli landets statsöverhuvud. Även en idiot är kvalificerad till kung och statschef förutsatt att idioten är förstfödd i den familj där ämbetet går i arv.

Kungen, vare sig han är idiot eller inte, har genom Sveriges Radios försorg fått en direktkanal ut till undersåtarna i och med det så kallade ”kungens jultal”. I är kommer talet även att sändas i Sveriges Television.

I år tycker inte jag att kungen sade något kontroversiellt i sitt jultal. Goddagspilten har lärt sig, eller förmodligen fått råd om, att avhålla sig från att kränka undersåtarna med påståenden om att folket skulle vara lata och, som han menade i förra årets tal, passivt vänta på att stekta sparvar ska flyga in i munnen på dem.
Man dömer andra efter sig själv, säger ordspråket.

Årets tal ställer frågan om kungen ha blivit socialist på senare tid? Han tycks slå ett slag för ungdomsgårdar i följande citat ur jultalet.

bq.. Nyligen hälsade vi på i en ungdomsgård i Hammarkullen. Det är en av de stadsdelar i Göteborg som, ja, ibland betecknas som ett problemområde. För oss blev det ett inspirerande besök. De ungdomar vi träffade där fick oss att känna tillit till en bättre morgondag. De tände just ett sådant hopp som jag talar om.

”Vi ungdomar kan förändra samhället”, sa en av dem. ”Men man måste börja med sig själv. Sedan kan man förändra världen”.

Han berättade om hur ledarna på ungdomsgården hade fått honom att hålla sig borta från droger och kriminalitet. ”Ledarna har varit som extra föräldrar för mig. Kompisarna har varit syskon. Ungdomsgården har varit mitt andra hem. Jag tror jag lärt mig förstå andra – att bli mer tolerant och ödmjuk”, sa pojken.

”Vi ungdomar kan förändra samhället”, sa en av dem. ”Men man måste börja med sig själv. Sedan kan man förändra världen”.

Han berättade om hur ledarna på ungdomsgården hade fått honom att hålla sig borta från droger och kriminalitet. ”Ledarna har varit som extra föräldrar för mig. Kompisarna har varit syskon. Ungdomsgården har varit mitt andra hem. Jag tror jag lärt mig förstå andra – att bli mer tolerant och ödmjuk”, sa pojken.

p. Kanske ser kungen privatdrivna _avgiftsbelagda_ ungdomsgårdar i de fattigaste områdena som lösningen när det blir allt ovanligare med kommunalt finansierade ungdomsgårdar. Kommunerna påstår sig inte ha råd att driva ungdomsgårdar. Kommunerna har så mycket annat att ansvara för som t.ex. stöd till det lokala näringslivet. Kanke vill kungen se en kommunal omprioritering. Från stöd till tärande näringliv till stöd till allas vår framtid barn och ungdomar? Tänk om kungen ändå vore så klok!

Här måste jag bara lägga in Lukas Moodyssons rader som beskriver drottningens besök i Rosengård ur långdikten ’Vad gör jag här’ som jag ”citerade rikligt ur för några dagar sedan.”:http://motbild.se/Blogg/idag-aer-det-20-ar-sedan-jag-traeffade-lukas-moodysson Den berättar mycket tydligt om hur verkligheten alltid manipuleras innan kungen och drottningen kommer på besök. Även Lars Molins klassiker ’Kunglig toalett’ beskriver samma förvanskning av umdersåtarnas vardagliga livsmiljö inför kungligt besök.

bq. jag känner mig som drottning silvia
för några veckor sedan var hon på besök i malmö
hon skulle besöka rosengård
där skulle hon få träffa en typisk invandrarfamilj
en lämplig familj valdes ut
säpo kontrollerade dem
trappuppgången där de bodde städades
och reparerades och gjordes fin
men bara den trappuppgången
inga andra i grannskapet
“så här rent och fint har det inte varit
i det här huset på tjugo år” sa en av grannarna
sedan kom drottningen
sedan åkte hon därifrån

Vad är poängen med besök i ”verkligheten” av politiska och kungliga potentater när det de ser och upplever aldrig stämmer med hur det alltid är annars?

Sedan säger kungen att _vi_ har ett moraliskt ansvar för miljön.

bq. Det är, vad ska jag säga, vår moraliska skyldighet att hjälpa till. Och det är en förutsättning för att vi skall kunna undvika nya katastrofer som påverkar vårt eget liv och vår egen vardag.

Kan det innebära att kungen i framtiden slutar åka kring med sina bensinslukande bilar och slutar flyga med regeringplanet för att i stället åka kollektivt? Eller är det som vanligt när de-där-uppe talar till oss-där-nere att det är vi-här-nere som ska ta hela ansvaret? Jag tror det!
Den erfarenheten skaffade sig också Vilhelm Moberg och han uttryckte det så här:

bq. *”När en politiker säger att vi sitter i samma båt, så var på din vakt – det betyder att det är du som skall ro.”*

Lämna en kommentar