Fotografi: Dagens strövtåg runt Smältevik

57

58

59

60

61

62

63

Dagens promenad har gått runt Smältevik som ligger cirka sju kilometer söder om Oskarshamn. Smältevik är en grund vik med dybotten med ett maxdjup på 1,5 meter. Den har en bäck, Applerumsån, som tillflöde och ett mycket smalt sund, Smältesund, som ansluter till Östersjön, som utflöde.

Sedan jag i 10-12 årsåldern var med i den icke auktoritära organisationen Fältbiologerna har jag hundratals gånger vistats vid Smältevik. Viken samt området norr och nordväst om Smältevik var Fältbiologernas exkursion- och inventeringsområde där vi höll koll på allt levande.
När jag befinner mig i Oskarshamn blir det alltid minst en tur ner till Smältevik. Men jag har aldrig, under alla år, varit på vikens södra sida.

Idag beslutade jag mig för att, för första gången, se södra sidan. En promenad runt Smältevik lockade. Och så blev det.
Samtliga bilder är tagna på södra sidan. Jag inser nu att jag under alla år missat något. Södra sidan är som ett riktigt urskogsområde med gamla träd som fallit och som fått ligga kvar till gagn för ekologisk mångfald. Efter gårdagens tv-sända naturdokumentär från Galapagosöarna var min känslighet för geologi och naturhistoria på topp. Medan jag promenerade funderade jag på hur inlandsisen format granithällarna och dumpat högar med stenblock på sina ställen. Dessa naturfunderingar vill jag genom bilderna väcka även hos dig.

Lämna en kommentar