Fotografi: Dag vid havet

64

65

66

Nu har jag släppt loss rejält i mörkrummet, tycker jag ;-). Ett mörkrum baserat på en Macintosh G4 350 MHz med Debian/GNU-Linux Unstable och bildbehandlingsprogrammet Gimp. Det är segt som sirat att jobba i detta underdimensionerade mörkrum. Dessutom tror jag det är fel på någon minnesmodul och hårddisken är bara en 5400 rpm. Ska bli skönt att köpa ny dator till mig själv så mor får en betydligt snabbare burk som jag kan använda när jag är i Oskarshamn.

Dagens två första bilder från Oskarshamn är tagna vid Stångehamnsudd och den tredje vid Gunnarsö camping.

Titeln är en parafras på den enda bok av Sune Johnsson som jag har. Boken heter ’Dagar vid havet’ och är nog den bästa jag tycker Sune Johnsson har gjort. Jag är inget fan av Sune Johnsson men tycker att han i ’Dagar vid havet’ lyckats fånga vinterstämmningen vid den karja granitkusten längs Bottenviken.

2 tankar på “Fotografi: Dag vid havet”

 1. Mycket trevliga bilder du tagit. Gillar kompositionen i dem. Kanske hade jag velat se lite mer himmel i tvåan.
  Och lycka till med nya datorn, blir det en ny Mac? Hoppas jag 🙂

  Svara
 2. Tack för din kommentar Göran.

  Kompositionen är grunden i bildskapandet. Utan en bra komposition blir det aldrig någon bra bild. Kompositionen ska locka betraktaren till att utforska bilden och hålla betraktarens öga och intresse kvar i bilden.

  Jag är inte heller helt nöjd med himmlen i bild 2. Dessutom tecknar inte objektivet horisonten rak. Fast jag tror inte bilden tjänat på mer jämnblå och ointressant himmel. Hade det varit lite vita moln hade mer himmel varit ganska självklart även om bildens fokus på granitklippa hade fått konkurrens.

  Någon ny Mac blir det inte. Den Mac jag sitter vid nu är den sista i en rad Maccar som jag haft – Performa 630, Performa 6200, Powermac 9600 200MHz och så denna G4 på 350 MHz. De senaste dryga tre åren har jag uteslutande kört Linux och jag tycker det verkligen är att slänga pengar i sjön att köra Linux på svindyra Maccar. Därför har jag en PC hemma och tänker köpa en ny sådan.
  Även Mac kör ju numera på den, enligt vad Steve Jobs (Apples VD och grundare) sa en gång i tiden, så kassa intelprocesssorn. Själv väljer jag AMD:s processsorer. 😉 Dessutom är Maccen operativsystem baserat på Free BSD som till 90 procent är identiskt med Linux. Det är bara kärnan (drivrutinspaketet som kommunicerar mellan hårdvara och programvara) som skiljer. Det är inte lätt med dessa svängar att numera vara rabiat maccanvändare, så som många är, och som jag själv var.

  Svara

Lämna en kommentar