Fotografi: Nya årets bilder (och om Lundhags kängor)

67

68

69

Året börjar i grått här i Oskarshamn. Lite snö täckte marken när jag vaknade. När vi åkt ut med bilen för att promenera i naturen kring Dragskär började det regna. Fast även ett sådant väder kan ge en skön känsla om man är rätt klädd.

Idag tvingades jag ha lågskor i snöslasket eftersom mina Lundhagskängor á 2700 kronor inte var tillverkade i en kvalitet som skulle hålla för 2 hela säsonger. Cellgummit sprack vid hälen, några millimeter under läderskaftet, i förrgår.
Detta var mitt fjärde par Lundhagskängor och kvalitetsförsämringen är tydligt märkbar jämfört med tidigare modeller. Ska de tillverkas på detta sätt och kosta nästan 3000 kronor så är det slut med Lundhags för mig.
Jag återkommer i den frågan efter att ha kontaktat Lundhags när jag kommer hem och kan banda samtalet. Det ska bli intressant att höra om deras materialval i innerskon och varför inte cellgummit av den högsta av deras tre kvaliter inte höll ens två vintersäsonger. Som långvarigt fan känner jag mig därför grundlurad av Lundhags.

Innerskon, innanför cellgummit i själva foten, är gjord av något som liknar papp. Tidigare var det tunnt skinn i innerskon.
Fibrer av denna ”moderna” innersko skavs av medans man går, både i sidor och i häl. För det är ju helt ofrånkommligt att foten rör sig lite i en sådan här känga. Eftersom man vanligtvis använder grova raggsockor i skodon av den här typen blir det också relativt kraftig friktion. Hade därför inte cellgummit spruckigt i min känga så hade kängorna ändå slitits ut från insidan vintersäsong tre eller fyra.
Tänk på detta om du, liksom jag, tänkt gå i dina kängor dagligen. Du ska inte tro att du har köpt skor för flera säsonger bara för att du betalat 3000 kronor.

4 tankar på “Fotografi: Nya årets bilder (och om Lundhags kängor)”

 1. Nu kommer jag inte exakt ihåg vad Lundhags svarade. Det har gått några år och inspelningen orkar jag inte leta fram bland mina kassettband. Men jag minns att jag framförde min klagan på ett lång och omständligt sätt genom att berätta om hur många Lundhags jag haft och hur jag tycker att kvaliteten försämrats. Efter det framförandet fick jag en väldigt bra rabatt på byte av nederdel. Jag tror jag bara betalade en tredejdel. Men jag minns inte vad det kostade i kronor. Kvittot har jag nu letat efter utan framgång. Det har jag nog slängt. Men det var inte över 500 kronor jag betalade. Kanske bara något på 300.
  Men sedan hade Lundhags sytt fast min nya underdel med lite för lite marginal mellan söm och kant så att jag förra vintern fick gå till skomakaren och kosta på en ny söm för 70 spänn.

  Om du ska köpa Lundhags eller inte är en fråga om i vilken typ av terräng du går. Är det inte överdrivet blött så har du inte så mycket nytta av det vattentäta cellgummit på nederdelen. Där jag bor på Gotland är det typ översvämning från senhösten fram till maj. Regn och snösmältning mättar kalkstensberggrunden så att det ligger vatten i och över det tunna gräs- eller moss-täckta jordlagret som täcker berggrunden. Man går i princip i några centimeter vatten hela tiden när man vistas i enbusk-landkapet här. Utan vattentät nederdel skulle det inte gå. Därför måste även mina nästa kängor bli ett par Lundhags. Jag vet inget annat käng-märke som har cellgummi numera.
  Bodde jag någon annan stans skulle jag inte välja Lundhags pga priset. Jag skulle titta på någon typ av militärkängor eller ”strapatskängor” [min definition :-)]. Ett par väl infettade kängor utan cellgummi håller tätt för ett snabbt plurr i en bäck eller vattenpöl. Ska man inte gå i bäckar eller vattenpölar kan man välja kängor med textilskaft. Bra och skönt på sommaren. De andas.
  Här finns ett ganska bra utbud kängor http://www.garderoben.se/lista_artiklar.php?kat=55 Många kostar mindre än 1000 spänn.

  Svara
 2. ”Det var ju bra att Lundhags fixade problemet, då vågar man kanske lita på dom och lägga 2500-3000 på kängor.”

  Man kan alltid skicka in och byta den cellgummiklädda underdelen. Men jag tror bara man kan göra det en gång pga att det blir ganska tätt perforerat av sömmen i överdelen efter ETT byte. Om man sedan får rabatt eller tvingas betala fullt pris för ett byte är en annan fråga. Och visst är Lundhags ändå Lundhags till skillnad mot andra kängor som bara är kängor. Men de har sitt pris…

  Svara

Lämna en kommentar