Min gotländska resa – Högbryggan i Klintsbrovik

hogbrygga-1.jpg

hogbrygga-2.jpg

hogbrygga-3.jpg

hogbrygga-4.jpg

Idag blev det ingen bra ”Dagens bild” så därför fann jag det lämpligt att fortsätta med höstens följetong 😉 ”Min gotländska resa” som jag företog i slutet av augusti förra året.

I Klintsbrovik på Fårö finns Gotlands sista högbrygga.

Under senare delen av 1800-talet infördes högbryggan som utlastningssystem för bruten, rå och sönderslagen kalksten, s k processkalksten. Med hjälp av högbryggan kunde vagnarna med kalksten tippas direkt ned i fartygens lastrum och man slapp den tidsödande omlastningen som man gjort innan.

Vid Klintsbrovik ligger också en militär träningsanläggning och kanske var det därför jag blev felinformerad om vägen dit av en person på Fårö som sa sig vara ”halvmilitär”. I vilket fall hittade jag dit efter att ha kört fel några gånger. Vägen är avstängd för biltrafik, till följd av den militära anläggningen, och man får promenera eller cykla de knappa två kilometerna ner till viken.

För att ni och alla militära spioner ska hitta ner till högbryggan och det militära övningsområdet hittade jag en utmärkt karta. I sydväst ser ni Hagarsbajnsriv där bryggan befinner sig. Det militära övningsområdet är utmärkt som byggnader strax nordost därom.
Akta er för bortslarvad ammunition, själv hittade jag två lösa skott strax utanför det militära övningsområdet.

Andra bloggar om: , , , ,

3 tankar på “Min gotländska resa – Högbryggan i Klintsbrovik”

 1. Hej Magnus

  Fantastiskt fina bilder du gör!

  Klintsbrovik. Det hade jag ingen aaaning om. Jag trodde att jag hade varit på varenda ställe på Gotland – i varje fall längs kusterna. Och att jag framförallt kände till alla industriminnen. Norsholmen vandrar jag ut på sådär varannat år i varje fall, men Klintbrovik…

  Tack för ett utflyktsmål.

  Nisse

  Svara

Lämna en kommentar