Min gotländska resa – Dämba

070826-002

070826-003

070826-007

070826-008

070826-009

070826-010

070826-011

070826-012

070826-014

070826-015

070826-016

Dämba tycker jag är den vackraste platsen på Fårö. Byn ligger öppet, omgiven av gröna betesmarker och har även en liten sjö. Men då kanske man skulle ta och bygga 100 fritidshus runt byn så att fler får uppleva den vackra naturen runt Dämba tänker kommunalpolitiker och turistprofitörer med sin alldeles egen sjuka logik. Enligt dem upplever man Gotland bäst genom ett fönster.

Den här hösten/vintern/våren är den första i mannaminne som inte Gotlands kommun kör linjebuss på Fårö. Och senast jag var på Fårö fanns ännu Konsum kvar tillsammans med ett åretruntöppet ICA. Nu är Konsum borta och ICA har bara öppet under sommarsäsongen.

Är det inte märkligt att den turism och fritidsbebyggelse som skulle ge levande landsbyggd inte har lyckats med det? Finns det anledning att ompröva teorin att turism och fritidsboende håller landsbygden levande? Eller ska man från politikerhåll fortsätta i samma spår tills hela Gotlands landsbygd blivit avfolkad och nersläckt under de nio månader då inte turister och fritidsboende anser Gotland vara paradiset på jorden? Jag bara undrar.

Turism och fritidsbebyggelse har ett oersättligt pris i form av förstörda natur- och kulturvärden. Men det är värden som inte räknas bland de styrande på Gotland. Här styr exploatörernas vilja och verklighetsbild. Och om dessa profithungriga säjer att allt unikt gotländskt – den natur och kultur som lockar hit besökare – är värd att offra för turismen så gör politikerna det. Det tycks inte finnas någon insikt om vad det innebär att besökarna endast bidrog med så lite som drygt 10 procent av Gotlands bruttoregionprodukt år 2006.

Andra bloggar om: , , , ,

5 tankar på “Min gotländska resa – Dämba”

  1. Va, är ICA bara öppet på sommaren nu??? Vilken förändring, jag har varit på Fårö så länge så jag har sett både Fårö och Fårösund få mindre och mindre service. Ack ja. The times they are a’chaning, och inte till det bättre i det här fallet.

    Svara
  2. Vill bara tala om att ICA på Fårö har öppet året runt Något annat har nog aldrig varit på tal Det är bara Konsum som flyr fältet när det börjar bli kärvt.
    Annars fina bilder tycker en ”nästan året runtboende i Dämba”

    Svara

Lämna en kommentar