Dagens Bild: Burgsvik – byn framtid

dsc_3841.jpg

Huset på bilden, och dess tvilling som jag utelämnat men som ligger precis till vänster utanför bilden, spelar en mycket viktig roll för Burgsviks framtid. Så viktig, faktiskt, att den granne som överklagade bygglovet blev uppringd och utskälld för sitt tilltag av en av byns organiserade socialdemokrater.

Jag har skrivit om dessa fastigheter tidigare men fått en ny liten detalj att meddela. Det är inte bara så att marken, enligt detaljplanen, ska vara till för permanentboende. Dessutom ska det bara få uppföras enplanshus där.
Som framgår av bilden är husen betydligt högre än enplanshus. Dessutom används de enbart som fritidshus. När husen stod färdiga 2006 annonserades lägenheterna på Blocket.se och kunde hyras för 7000 kronor per vecka under sommarmånaderna.

Ett annat projekt som vållat strid är campingen. Även den skulle vara viktig för Burgsviks framtid. Den skulle tydligen ge betydelsefulla arbetstillfällen. Hur något som bara är öppet några månader på sommaren kan ge viktiga arbetstillfällen överstiger min fattningsförmåga. Men så fort tillfälle ges häcklas de som, en gång i tiden, överklagade campingens bygglov av en i byn boende krönikör som har en spalt varje vecka i Gotlands Tidningar.

Yttrandefriheten och rätten att använda sig av sina lagliga möjligheter att påverka tycks inte ses som en självklarhet av alla Burgsviksbor. Och när man sedan ser vilka projekt de ser som viktiga för byns framtid, och bryr sig om att slåss för, så undrar man om det finns någon framtid för levande landsbygd året om i Burgsvik. Projekt som ger jobb under sommaren är inte mycket att förlita sig på inför framtiden. Och lägger man alla ägg i den korgen så kommer inga riktiga och viktiga framtidsprojekt att kläckas.

Andra bloggar om: , , ,

Lämna en kommentar