Sveriges bästa vänstertidskrift

Vänstertidskriften ”Clarté”:http://www.clarte.nu har fått en ny hemsida. Den är byggd med innehållshanteringssystemet – eller Content Management System (CMS) som det heter på engelska – ”Joomla”:http://www.joomla.org till skillnad mot den här sidan/bloggen som är byggd på ”Textpattern.”:http://www.textpattern.com ”Clartés”:http://www.clarte.nu nya sida är så snygg att jag blir en gnutta avundsjuk. Men det var inte webbdesign och webbteknik det här skulle handla om även om det är två av mina stora intressen.

På ”Clartés”:http://www.clarte.nu hemsida kan man nu läsa alla artiklar som varit publicerade i tidingen under det senaste decenniet. Det är en verklig guldgruva för de som är intresserade av att läsa de mest genomarbetade, mest fördjupande och mest bildande artiklar som finns i den svenska tidskriftsvärlden. Av alla vänstertidskrifter som jag under åren läst så är ”Clarté”:http://www.clarte.nu den bästa.
Arena är väl den tidskrift som kommer närmast när det gäller artiklarnas komplexitet. Men Arena räknar jag till kategorin högertidningar eftersom de ämnen och den verklighetsbild Arena framför tycks avpassad för högersossar. Och den typen av ”verklighet” får jag nog av i mainstreammedia.
Därför prenumererar jag på ”Clarté.”:http://www.clarte.nu För 150 kronor får man 4 stycken 68 sidiga nummer per år i supersnyggt A5 format. När jag fick mitt provexemplar för drygt ett år sedan, öppnade kuvertet och såg att ”Clarté”:http://www.clarte.nu var i A5 format så sade jag till mig själv ”den ska jag ha” utan att ens ha öppnat tidskriften. Så snyggt tyckte jag A5 formatet var.
”Testa själv ett provnummer!”:http://www.clarte.nu/index.php?option=com_content&task=view&id=8&Itemid=27

I nummer 3 år 2007 fanns en för mig mycket upplysande artikel av Hans Öhrn med rubriken ”Så blev Mugabe vår värsting.”:http://www.clarte.nu/index.php?option=com_content&task=view&id=6106&Itemid=26 Jag är ganska dåligt världspolitiskt bildad. I stort sätt kan jag inget alls om världen mer än mina kunskaper om USA:s imperialism. Efter att ha läst Hans Öhrn gedigna fördjupning om Zimbabwe så anser jag mig kunna mer än vad som genom åren skrivits i svensk mainstreammedia. ”Så blev Mugabe vår värsting”:http://www.clarte.nu/index.php?option=com_content&task=view&id=6106&Itemid=26 är ett bra exempel på hur otroligt läsvärda ”Clartés”:http://www.clarte.nu artiklar är.

En annan artikel jag nu vill tipsa om svarar på frågan varför pigavdraget inte blev den framgång som alliansregeringen förväntat sig. ”Varför inte en liten polska?”:http://www.clarte.nu/index.php?option=com_content&task=view&id=5410&Itemid=26 skrevs av Linnea Nilsson, då doktorand vid Tema Etnicitet, Linköpings universitet, redan ett par år innan pigavdraget infördes. Men hon kunde redan då, genom sina intervjuer med de som anlitade svart hemhjälp, komma fram till att det handlade om:

bq. *”Att köpa svart hushållsarbete är inte i första hand en fråga om pengar. Det handlar om makt, klass och identitet.”*

Linnea Nilsson avslutar sin artikel med konstaterandet att:

bq. *”Samtliga jag hittills intervjuat som köper svart städarbete är osäkra på om de skulle köpa tjänsten vitt om det blev skattesubventionerat, även om samtliga är för skattesubventionering. Och kanske är det inte så underligt. Det är inte vitt städarbete de efterfrågat.”*

Läs ”Clarté”:http://www.clarte.nu och lär. 😉

P.S. Jag medger att detta var ett rejält reklaminslag för tidskriften ”Clarté.”:http://www.clarte.nu Mitt enda syfte och enda förväntade effekt är att göra fler lika bildade och kloka som mig. 😉
I ett längre perspektiv hoppas jag så klart att vi tillsammans, utifrån _våra_ förvärvade kunskaper – de som mainstreammedia förtiger – ska kunna förändra världen. Mer ambition än så hade jag inte med den här bloggartikeln. 🙂 D.S.

Lämna en kommentar