Dagens Bild: Gotland är snart avfolkat och öde

080221-001.jpg

080221-008.jpg

Till och med en av lokaltidningarna, Gotlands Allehanda, konstaterade igår att:

”Det intensiva bostadsbyggandet på ön verkar inte påverka invånarantalet.”

I förrgår kom Statistiska centralbyrån med nya uppgifter om Sveriges folkmängd. Där konstaterades att Gotland ligger på fem-i-topp-listan över de kommuner i landet som minskat mest. Av Sveriges 50 största kommuner var det bara tre som minskade sin folkmängd och däribland befann sig Gotland.

Av någon anledning skriver nättidningen Gotlandska.se:

”Trots kommunens ansträngningar att öka Gotlands befolkning fortsätter den negativa trenden.”

Vilka ansträngningar då? Blir människor lockade av att en kommun styrs med öststatsmentalitet? En ytterst liten klick, med kontakter bland kommunenes politiker och tjänstemän, gynnas och får sin vilja och sina intressen tillgodosedda, medan befolkningsmajoritetens intressen totalt nonchaleras.

På många sätt tycks det som om kommunledningen på fullt allvar jävlas med oss fastboende. Det handlar om att kommunen avskaffar och/eller försämrar den kommunala service som är nödvändig för åretruntboende. Då skyller kommunen på penningbrist. Samtidigt kan kommunen göra otroligt korkade och ytterst kostsamma satsningar på turism och ge bidrag och subventioner till enskilda turistprofitörer.

Gotland styrs, oavsett rådande majoritetsförhållande, av De korkades koalition. Den nuvarande borgerliga alliansen är inte så mycket mer begåvningshandikappad än den förra vänsteralliansen även om centerpartisten Lars Thomsson intar en särställning. Trots att folkmängden i kommunen nu är nere på den lägsta nivån sedan 1990 så står kommunledningen fast vid målet att öka folkmängden till 65 000 invånare. Vilket kan vara lovvärt. Men detta tyck de vilja uppnå genom att fortsätta precis som förut med ensidiga satsningar på turism vilket på sin höjd ger arbete 2-3 månader om året.

En längre turistsäsong än 2-3 månader har inte uppnåtts ännu trots att det i min bok ”Cykelguide Gotland” från 1982 står skrivet att:

”Eftersträvansvärt är en förlängd turistsäsong och en spridning av turisterna över hela ön.”

Det sistnämnda har uppnåtts i så hög grad att gotlänningar inte har råd att köpa hus i sin hemkommun eftersom välbärgade sommargäster bjuder över och på så vis driver sommargästerna bort de bosatta.

Nu hörs röster på att försöka locka pensionärer att bosätta sig på Gotland. Pensionärer behöver ju inte erbjudas arbete. Men det kommunledningen inte fattar är att de pensionärer som har råd att köpa hus här kommer att ha kvar sin bostad på fastlandet för att slippa bo på Gotland när vädret är mindre trevlig. De kommer också att fortsätta vara skrivna på fastlandet. Pensionärsboende kommer att leda till ökade kommunala kostnader som belastar de som fortfarande är bofasta på Gotland utan att ge något tillbaka. Fast det fattar inte de som styr kommunen, för de är idioter.

Andra bloggar om: , , ,

Lämna en kommentar