En kviga jag träffade förra sommaren

sommarkviga.jpg

Jag har engagerat mig så intensivt i två dagar med att bygga om Burgsvik.se att jag inte haft tid att tänka i bilder. Min hjärna har snurrat mellan alternativet Textpattern och alternativet Joomla vilka båda är databasbaserade innehållshanteringssystem för webben. Nu är Burgsvik.se byggt med gamla svårhanterliga html-filer vilket gör det väldigt tidskrävande om något ska ändras på sidorna.

Min hemsida/blogg är byggd med Textpattern. Jag gillar TXP eftersom den är flexibel när man ska bygga webbsidor. Man kan få koden precis som man själv vill. Dessutom är TXP inte överlastad med funktioner utan är snabb som tusan. Men så upptäckte jag att det inte fanns någon riktigt bra galleri-plugin till TXP.

Igår ägnade jag hela dagen åt att lära mig och att bygga en grundläggande sida i Joomla bara för att testa. Man måste använda dessa grejer på riktig för att upptäcka vad som är bra och vad som är dåligt. Det första jag upptäckte var att man inte kan bygga och designa lika fritt i Joomla. Däremot att installera och integrera ett forum i Joomla var hur lätt som helst. Men sedan upptäckte jag att koden Joomla producerar, vilket man inte kan ändra, innehåller gamla tabeller från webbens stenålder eller åtminstone är de inte förenliga med senaste standarden. Då blev jag lite sur.

Idag började jag med Joomla men hoppade sedan över till Textpattern och hittade till sist en galleri-plugin som inte var så jävla dum. Den kommer att bli riktigt bra faktiskt. Det blir smidigt och fint att titta på och mycket enkelt för mig att byta ut bilderna i galleriet. Nu återstår bara att integrera ett forum i Textpattern. Det blir inte lätt. Eftersom det nuvarande forumet är baserat på Simple Machines och jag gillar det så fortsätter jag med det. Frågan är bara hur man integrerar det så det blir snyggt med TXP. Jag ska ha samma färgtema samt rubrik, meny och sidfot på hela klabbet. Jag kanske blir tvungen att lära mig PHP och då lär inte Burgsvik.se bli färdigt i år. 🙂 Men jag tycker det är en kul utmaning. Jag gillar verkligen att lära mig saker så länge jag själv helt får bestämma vad jag ska lära mig. En dag utan att jag lärt mig något nytt är en misslyckad dag. Det får mig att må psykiskt dåligt. I morgon kämpar jag framåt mot nya kunskaper och kanske hinner jag ta en bild också.

burgsvik_se.jpg

Utkast från båda plattformarna.

Andra bloggar om: , ,

2 tankar på “En kviga jag träffade förra sommaren”

 1. Jag har kört med Joomla i över ett år på min andra blogg ( http://peter.korkala.se/ ) – mest för att testa och ge Joomla en chans. Jag kommer fortfarande inte riktigt överens med Joomla, och det är lite bökigt att jobba med. Men samtidigt finns det så otroligt många plugins och moduler till Joomla så det mesta går att lösa. Det är också väldigt flexibelt – ett exempel: jag hade problem att få rss-flödet att se ut som jag ville, då installerade jag en annan mer flexibel rss-modul, och så var problemet löst.

  Men precis som du säger – koden som Joomla skapar är ju inte uppbyggd av css-divar utan mer av tabeller, och det är ju en stor nackdel.

  Svara
 2. Valet mellan TXP och Joomla är som att välja pest eller kolera, eller äpplen och päron: En smaksak! Joomla är lite väl avancerad eller funktionell eller vad man vill kalla det.
  (Även i mitt övriga dataanvändande försöker jag hitta program som har precis de funktioner jag behöver varken mer eller mindre. Jag skriver till exempler inte i ordbehandlingsprogram utan i en enkel texteditor. Även texteditorer finns med mer eller mindre många funtioner och jag gick från mycket feta Emacs till Gvim och nu skriver jag detta i relativt enkla och okomplicerade Gedit.)
  Joomla har precis som du skriver massor med plugins. TXP har få och inte speciellt många killer-plugins (från begreppet killer applications) vilket på så vis gör TXP mindre flexibelt och inte lika mångsidigt. Men jag gillar att knepa och knåpa och därför är TXP mycket roligare även om jag blir frustrerad och fröbanna ibland. Vilket jag blev när jag inte hittade något bra galleri till TXP.
  Jag tvingades ompröva mitt absoluta mot sådana där fula sega lightbox/slimbox och allt vad de heter. (Sådan där gallerier där man klickar på en tumnagel, väntar en kvart medan det är svart i webbläsaren och javaskript eller java laddas in, och så småingom dyker det upp en bild i det svarta.) Nu hoppas jag innerligt att det galleri jag valt laddas nästan lika snabbt via nätet som när jag provkör på min egen dator. Annars åker det ut!
  Annars fyller TXP mina behov bra. Som jag skrev kan det bli lite knep och knåp (om jag överhuvud taget lyckas) med ett forum. En lösning är ett mindre avanserat forum gjort helt med TXP men jag har inte kollat upp det riktigt än. Jag vet inte hur man löset frågan om access. Jag måste kunna skilja på skrivrättigheter till forumet och till webbsidan i övrigt.

  När det gäller Joomlas kod så hittade jag a8e Joomla. Det är en avstickare till ”riktiga” Joomla. De har skrivit om koden så a8e Joomla producerar riktig strict XHTML. Men a8e Joomla är fortfarande på version 1.0. Hade den varit på 1.5 hade jag troligen valt att köra med den istället för TXP. Men är man tjurskallig och tycker att det är snudd på skandal när en ganska färsk version av en CMS fortfarande kör med tabeller så…

  För övrigt funderar jag på att testa importfunktionen i TXP och se om jag kan få över den här bloggen till TXP. I och för sig är jag nöjd med den precis som den. WordPress är bra till rena bloggar. Men, va fan, WordPress kör ju alla andra… Dessutom är WP lite segt.
  Provkör min hemsida/blogg på http://motbild.se byggd med TXP och som ligger på samma server och databasserver som den här bloggen.

  Svara

Lämna en kommentar