Dagens Bild: Burgsvik – stormvarning utfärdad

080226-003.jpg

Idag har det varit jobbigt. Både Gud och Flygvapnet har varit emot mig.
När jag klev upp såg det ut som om solen skulle bryta fram. Ett hopp om en fin dag tändes. Jag gjorde frukost till Alfa och mig och packade i ryggsäcken.
Efter någon kilometers vandring norrut, på banvallen, försvann solen helt bakom ett grått täcke. Det blev märkbart kallare.

En, på grund av kylan, kort paus vid Käldhagen. Sedan bar det av österut, tvärs över Storsudret.

Vi hamnade ute på udden som heter Grunnet. Där var det blåsigt. Rakt utanför, och i lä av Faludden, låg ett fartyg för ankar. Troligen var det en rysk flodbåt som fått stormvarning och tagit skydd.

På Grunnet åt vi frukost. Efter första mackan började jag frysa. Den andra mackan gick ner snabbt och utan njutning.

När vi sedan började vandringen norrut, längs stranden, kom regnet. Och just idag hade jag skippat att bära runt på min regnponcho gjord av mycket kraftigt och tungt nylontyg. Kameran skyddade jag i en hundbajspåse.

Som tur var blev det inte så kraftig regn. Efter en kvart slutade det. Men då kom Flygvapnet. Ett plan i imperialismens tjänst – ni vet väl att svenska försvaret, allt sedan de övergav nazismen efter andra världskriget, tjänat åt USA – flög över huvudet på oss och förde ett jävla liv. Varför ska de öva just här? Kan de inte öva över Danderyd eller något annat ställe där USA-imperialismen har större andel förtrogna än här? Hade jag haft en nödraket hade jag gjort ett resultatlöst försök, i ren ilska, att försöka träffa fridstöraren.

Sedan började det regna igen. Regnet kom mindre än två min efter att jag tagit bort bajspåsen från kameran. Jag hatar Gud. Han, hon eller det jävlas med mig. Jag är helt övertygad, efter många liknande väderhändelser som dagens, att det måste finnas någon som styr och ställer så att jag allt för ofta får otur med vädret. Det kan inte vara en slump eller naturfenomen att det blir sämre väder efter att jag gjort i ordning och packat frukosten än vad det var innan. Så det måste finnas någon som styr, en Gud. Och jag hatar Gud.
Gud tillåter krig, förtryck, tortyr, svält, slaveri och allt annat jävelskap som mäktiga människor utsätter mindre mäktiga och/eller maktlösa människor för. Då är man inte god.

Att be till denna, uppenbart onde, Guden är så oerhört underdånigt och korkat att jag hyser största förakt för den handlingen. Sluta be. Ställ krav på en bättre värld istället.

Charles Darvin (han med evolutionsteorin om arternas uppkomst) fick sin teori om hur människors gudtro uppkommit en dag när han befann sig i trädgården tillsammans med sin hund. Plötslig blåser parasollen omkull varpå hunden sätter igång att skälla. Darvin tolkar hunden beteende som att hunden tror att någon knuffat omkull parasollen. Darvin själv var en riktig ateist som inte trodde på några andra krafter än naturen själv. Jag däremot är som Darvins hund. Jag tror på något. Något utöver är slumpen. Tror jag.

Fast enligt matematiker så är det vi tycker är otroliga sammanträffanden mycket vanliga och förutsägbara händelser om man räknar på det matematiskt.

”Tro är att inte mäta” inpräntade fotografiteknikern, fotoläraren och fotoboksförfattaren Per Lundqvist när han lärde ut zonsystemet.

Andra bloggar om: , , ,

Lämna en kommentar