Intar du en kommunistisk eller kapitalistisk hållning?

Jag har funderat på det vanligt förekommande svenska hyckleriet om yttrandefrihet sedan jag för ett par veckor sedan fick tag i ett osprättat exemplar av Sven Lindqvists bok ’Hamiltons slutsats’ som utkom 1980. Boken innehåller politiska artiklar från 70-talet och eftersom Lindqvist är en berest man och bland annat tillbringat längre tid i både Indien och Kina så gör han jämförelser mellan länderna.

Indien är ett kapitalistisk land. Indien har enligt Lindqvist mycket stor yttrandefrihet men ingen social trygghet. Kina var/är kommunistiskt. I Kina finns inte yttrandefrihet men däremot har invånarna mat på bordet, gratis sjukvård med mera.

Lindqvist skriver:

bq. *“Lidande och förtryck var ännu mer påfallande i Indien än i Kina. Det är inte sant att demokratin erbjuder en humanare framstegsväg. /../ Och demokratin var bara en slöja kastad över maktens realiteter i ett klassamhälle.”*

bq. *“Närheten till Sovjet och decenniers propaganda har gjort oss förtrogna med det politiska förtrycket. Vi har svårare att leva oss in i ett förtryck som består i att man ser sina barn svälta medan de härskande lever i överflöd.”*

Nu börjar ni väl tröttna och undra vad detta har med svensk yttrandefrihet att göra. Men ställ er själva frågan:

*Är yttrandefrihet bättre än mat på bordet?*

Som anställd, i det påstått demokratiska landet Sverige, kräver de flesta företag, vilket också står inskrivet i anställningsavtalet, att du ska ta tillvara ditt företags intressen. Det innebär att du som anställd tvingas avsäga dig den grundlagsstadgade yttrandefriheteten och får dina demokratiska rättigheter att påverka indragna. Arbetsgivare drar sig inte ens för att inskränka vad du tycker och tänker på din fritid. Skulle du gå emot din arbetsgivare på den här punkten, och säga eller skriva något som arbetsgivaren inte gillar, så är det giltig grund för uppsägning enligt gällande lagar och regler.

Hur viktig är yttrandefriheten för dig?
Väljer du att ge offentlighet för dina tankar med risk för att förlora arbetet? Eller föredrar du att tiga, om det du vill tala, för att försäkra dig en fortsatt anställning, vilket är förutsättningen för din nuvarande trygghet och levnadsstandard?

Frågan om yttrandefrihetens betydelse för dig, och din vilja att stå upp för den, kan ställas mycket kort. På sin spets lyder den:
*Intar du en kommunistisk eller kapitalistisk hållning?*

1 tanke på “Intar du en kommunistisk eller kapitalistisk hållning?”

  1. Ingen av dem. En liberal stat med yttrandefrihet och en relativt stark stat som tar socialt ansvar, gärna med socialiistiska förtecken, är bästa medicinen. Kalla det socialliberalism eller socialdemokrati. Poängen är föreningen av insikten av å ena sidan offentlig välfärd och å andra sidan yttrandefrihet och (gärna reglerad) marknadsekonomi.

    Svara

Lämna en kommentar