”Gotlands kommun beter sig värre än någon annan kommun.”

livsfarlig_ledning.jpg

Idag har jag verkligen kommit upp i varv genom att läsa lokaltidningarna. De är så jävla dåliga att de inte är värda att betala för. Men skumma igenom dem på nätet försöker jag göra varje dag.

”Det är jättetråkigt! Ingen annan kommun beter sig så illa som Gotland!”

Säger Marianne von Döbeln på Arbetsmiljöverket till Gotlands Tidningar. Marianne von Döbeln vägrar förlänga Gotlands kommuns tidsfrist för att åtgärda den dåliga arbetsmiljön på Östersols äldreboende. Hon säger också, apropå den generellt dåliga arbetmiljön och bristen på åtgärder:

”Man undrar vilken syn politikerna har på de anställda.”

Det hänger viten över flera vårdinstitutioner på Gotland, viten på totalt 24 miljoner kronor. Förra året tvingades kommunen betala 2 miljoner på grund av ett de inte åtgärdat brister i arbetsmiljön på de båda äldreboendena Östersol på Östergarn och Sudergården här i Burgsvik. Marianne von Döbeln säger att:

”Gotlands kommun beter sig värre än någon annan kommun i mitt område, och det omfattar både Stockholm och Uppsala. Gotlands kommun gör inte vad man lovar och planerar. Alltför lite händer med arbetsmiljön. Det står ofta still.”

Sammantaget har Arbetsmiljöverket på senare tid utdömt viten över fem institutioner på Gotland. Det är verkligen att misshushålla med en fattig kommuns resurser och ansvaret ska läggas på politikerna. Politikerna som är så högt avlönade för sitt påstådda ansvar borde betala ur egen ficka.

Östersol, Östergarn: Sju miljoner kronor. Kommunen har redan betalt en miljon kronor för tidigare försummelser.
Sudergården, Burgsvik: Kommunen har redan betalat en miljon kronor. I nästa vecka kommer Marianne von Döbeln till Sudergården för att inspektera.
Klostergården, Roma: 15 miljoner kronor, att utbetalas om inte ett upprustat äldreboende står klart före nyåret 2009.
Tandvården, Roma: Två ärenden. 500 000 kronor vardera om ventilationsåtgärder inte är färdiga före 14 april och 15 september.
Vårdcentralen, Hemse: En miljon kronor om inte en plan för ventilationen finns klar den 27 februari 2009.

Inget av kommunalråden Eva Nypelius (c) och Gustaf Hoffstedt (m) kan förklara varför kommunen varit så senfärdig. Under 2000-talet har både borgerliga och socialdemokratiska politiker haft makten.

När Lärarnas Riksförbund i en brochyr, förra året, avrådde sina medlemmar från att söka arbete inom Gotland kommun svarade kommunens personaldirektör Gun Tidestav i GA:

”Konstigt att dom jobbar kvar då om två av tre tycker att det är så dåligt.”

Jag tycker det uttalandet besvarar Marianne von Döbelns fråga om vilken syn politikerna har på de anställda. Kommunens tjänstemän ska vara politikernas färlängda arm. Har tjänstemännen en inställning att de anställda kan dra dit pepparn växer, om de inte trivs, så står politikerna bakom. Att politikerna har den hållningen styrks av politikernas ovilja att få arbetsmiljön åtgärdad inom rimlig tid.

Andra bloggar om: , , , ,

Lämna en kommentar