Dagens Bild: Burgsvik – stämning vid viken

080313-001.jpg

080313-002.jpg

080313-003.jpg

Regnet hängde i luften hela förmiddagen även om solen också gav visst sken. Till sist kom då regnet och då gick vi hem.

Dagens bilder är processade i Patch en ”GUI photo batch processor” eller som det kanske kan beskrivas på svenska; en buntvis bildbehandlare med grafiskt gränssnitt.

Jag har försökt skriva ett skript för att batch-behandla bilder med Imagemagick. Fast jag har inte lyckats få det att rulla riktigt. Det har bara gjort en bild i tiaget och jäkligt långsamt. Sedan hittade jag då Patch som har ett intuitivt grafiskt gränssnitt och gjorde 100 bilder på, som det kändes, under en halvminut.

Jag hittade också en bugg i programmet som jag tror har att göra med bristande stöd för andra än engelska tangentbord. När jag skulle skriva in den text jag ville ha så krashade programmet när jag skrev ”n”. När jag skrev ”s” så öppnades ett spara-dialogfönster. Lösningen, tills buggen fixas, är att skriva texten på annat ställe, i en editor förslagsvis, och sedan klistra in den i Patch.

Jag använder inte Patch till hela bildbehandlingsprocessen. När jag kört in bilderna från kameran till datorn så använder jag bildbehandlingsprogrammet Gimp för att justera ”nivåer” (kontrast och hur ljus eller mörk bilden ska vara) och ”nyans mättnad” för att justera färgintensitet. Sedan sparar jag bilderna i TIFF-format eftersom det formatet inte förstör och raderar några detaljer i bilden. Sedan brukar jag även förminska, lägga på text och öka skärpan på bilden i Gimp. Men det kommer jag hädanefter att överlåta till Patch.

Patch finns till Ubuntu vilket även innebär att det paketet passar Debian/GNU-Linux och dess kloner. Det finns även för Mac och Windows om nu någon råkar använda det. Och skulle inte det passa så finns koden att hämta ner för att bygga programmet till valfri plattform.

Andra bloggar om: , , ,

Lämna en kommentar