Några förslag för Burgsviks framtid

080317-0021.jpg

Här om kvällen när jag kollade på en kickboxningstävling slogs jag av en affärsidé. Många svenskar, och andra, som sysslar med thaiboxning brukar åka just till Thailand och bo där under en tid medan de tränar hårt under kunnig ledning. I programmet jag såg berättade en av kommentatorerna att han brukar åka ner till Nederländerna och träna på en ort där, som han sa, inte så mycket annat än träning finns att göra. Fan, tänkte jag då är Burgsvik perfekt. Och inte bara för just thaiboxning utan för all typ av träning där man önskar slippa distraktion som tubbar träningsdiciplinen. Lokaler finns här så det enda som behövs är att kontakta mycket duktiga tränare som är redo att låta Burgsvik bli deras första eller åtminstone andra hem.

En sådan här verksamhet skulle ge arbete och inkomster åt orten året runt eftersom den inte är säsongsberoende så som alla andra (ytterst minimal överdrift) affärsideér på Gotland är. – Jag pratade med en person som är medlem i lokala företagarföreningen här på Storsudret. När han på ett möte lade fram förslag för att utöka säsongen utöver de 2-3 sommarmånaderna så var de närvarande helt ointresserade. ”De pratade bara om sommaren”, sa han. – Visserligen skulle det inte bli så många arbeten som skapades men de tränande ska ha åtminstone bostad och mat utöver en träningslokal som måste skötas.

Men en förutsättning för att människor ska kunna åka hit och träna under längre tid är att det inte tas ut ockerpriser. Precis som på alla andra områden när det gäller besöksnäringar så konkurrerar Gotland med Thailand och övriga världen. Detta tycks glömmas bort av turistprofitörerna. När Gotlands Turistförening, som består av öns turistprofitörer, härom året gjorde en enkät fick de fram att besökarna tycker färjan till ön samt boendet här är dyrt. Med sin sedvanliga ryggmärgsreflex gick turistproifitörerna ut och krävde sänkta priser på färjan. Däremot tillkom ingen diskussion om att sänka sina egna priser på boende nedåt till en konkurrenskraftig nivå.
Gotlands turistförening får för mig gärna prissätta sig ut ur turistmarknaden men kom för fan inte och kräv subventioner i form av billigare färja bara för att ni ska kunna fortsätta skinna besökarna med hutlösa priser på stugor och hotellrum.

Om det lokala näringslivet ville locka fler just hit ner till Storsudret så skulle det underlätta med evenemang och anordningar som underlättar och lockar besökare hit. Eftersom jag själv har vandrat på nästan varje kvadratmeter i naturen från Fidenäs i norr till Hamra och Vamlingbo i söder så tycker jag det vore en enkel och förnämlig sak att anlägga vandringsvägar både kortare och längre. Naturen här är underbar (Tills all natur blivit exploaterat. Vilket de som kommer att tjäna stålar på förödelsen vill se förverkligat så snart som möjligt.) men det är svårt att hitta lämpliga promenadvägar utan någon form av ledning. Dessutom behövs det spångar över platser där vatten samlas. Ni som har fjällvandrat förstår precis hur jag menar. Dessa satsningar anser jag att lokala näringslivsföreningen kan initiera. Det är deras medlemmar som drar de huvudsakliga ekonomiska fördelarna av projektet. Och som kungen sa:

”Det kommer inga stekta sparvar flygande om du inte själv bemödar dig om att göra ditt bästa”

När det gäller evenemanget Burgsviks marknad så hörde jag att det funnits förslag på att utöka från de senaste årens 4 lördagar till 8. Det tycker jag själv var ett alldeles utmärkt förslag eftersom Burgsviks marknad lockar folk från när och fjärran på ön och även är en tilldragelse som förnöjer lokalbefolkningen. Jag brukar själv sitta och titta på folkvimlet en stund varje lördag. Dock kanske jag även är representativ i så motta att jag inte konsumerar ”tillräckligt” mycket. Men några böcker brukar det bli.
I vilket fall som helst var inte näringsidkarna intresserade av utökning. Det var jobbigt alternativt tråkigt om jag nu minns någorlunda rätt vad min källa sa. Men de överansträngda alternativt uttråkade näringsidkarna gick i alla fall med på att förlänga från 4 till 6 lördagar kommande sommar. Det får vi vara tacksamma för och se fram emot.

Andra bloggar om: , , , , , ,

Lämna en kommentar