Dagens Bild: Burgsvik – andra sidan

080403-005.jpg

080403-008.jpg

080403-009.jpg

080403-010.jpg

080403-011.jpg

Idag har vi varit på ”andra sidan”. Jag kallar östra sidan av den smalaste delen av Storsudret för det. Burgsvik ligger ju på västra sidan av Storsudrets smalaste del. Tvärs över är det ungefär 4 kilometer till ”andra sidan”.

På Alvret är det ”vattensjukt” så det stänker om det. Man måste ha kängor med cellgummi eller gummistövlar för att hålla fötterna torra. Förhoppningsvis blir det torrt och lämpligt för lågskor i slutet av maj. Alfa har inga problem. Han är en vattenhund. Men han hade problem idag när han skulle passera ett parti med rutten släke som var så löst och mjukt att han sjönk ner till magen. Med intresse kollade jag om han skulle fastna och behöva assistans. Men bra hund reder sig själv.

På vägen över passerades ett uthus där det satt en katt i fönstret. Det tyckte jag kunde bli en lite kul bild. Efter att ha tagit bilden och känt mig nöjd slogs jag, efter att ha gått ungefär 20 meter, av tanken att bilden skulle ha kunnat tas på ett mycket bättre sätt. Så helt plötslig var den bild som jag först ansåg vara bra helt kass.

Alltid när jag ser bilder, egna och andras, funderar jag instinktivt på hur man skulle ha kunnat fotograferat bilden bättre. Det resulterar i att jag tycker de flesta fotografier jag ser är kass. Jag har ytterst få fotografiska förebilder. Den enda jag just nu på rak hand kan namnge är Josef Koudelka. Han kombinerar en fantastisk känsla för bildkomposition med ett intressant innehåll. Jag brukar inte gå och se utställningar men när Josef Koudelka ställde ut på Nordiska museet för ett gäng år sedan var jag faktiskt och tittade två gånger. Så otroligt bra tycker jag hans bilder är.

Just bildkompositionen är viktig för mig. Majoriteten så kallade fotografer är ”blinda” och saknar därför bildsinne. Deras bilder är helt i avsaknad av genomtänkt komposition. Med hjälp av bildkompositionen leder man runt betraktarens blick i bilden och håller kvar betraktarens blick. Utan genomtänkt bildkomposition ramlar blicken ur bilden.

P.S. Nu kom jag ihåg att jag även imponeras av naturfotografen Peter Gerdehag. Han har också en otrolig förmåga att se bilder och arbetar medvetet med kompositionen. D.S.

Andra bloggar om: , , ,

2 tankar på “Dagens Bild: Burgsvik – andra sidan”

  1. M-mm, det är tufft att vara kritisk. Hoppas att du känner dig nöjd någon gång ibland också. Jag gillar Peter Gerdehag skarpt, Bondeboken är en av mina favoriter.

    Svara
  2. Jodå, jag är ganska nöjd med mina bilder. Med åren, 27 år med kamera närmare bestämt, har jag lärt mig vad som gör en bra bild. Men ibland blir det inte så bra i alla fall av olika orsaker. Trötthet och/eller oinspiration är två. Att ljuset inte alltid är så som man skulle önska är en stor faktor till dåliga bilder. Nu när det varit disigt har det varit ganska lätt att fixa bra bilder. När solen skiner för fullt och lämnar svarta skuggor är det inte lika roligt att fotografera. Då får man börja leta efter motiv som passar för det ljuset.

    Peter Gerdehag och jag var med i samma fotoklubb – Oskarshamns Fotoklubb. Han var nästan aldrig närvarande eftersom han föredrog att vara aktiv i lokala naturskyddsföreningen – Döderhults Naturskyddsförening. Och jag flyttade från Oskarshamn när jag var tjugo. Men ändå; Tänk att Oskarshamn kunnat framföda två så självgoda, men paradoxalt nog också självkritiska, fotografiska genier. 😉 Jag förutsätter att även Peter Gärdehag är väldigt självkritisk. Annars hade han aldrig blivit så duktig.

    Svara

Lämna en kommentar