Dagens Bild: Burgsvik – byggboom

dsc_4690.jpg

Det här är inte så upprörande som det ser ut. 🙂 Det har stått ett gammalt fritidshus, byggt i trä, på exakt samma plats som det nuvarande huset byggs på. Dessutom är då tomt och område, sedan gammalt, bebyggt med, och ägnat åt, fritidshus.

På Gotland råder det byggboom. Trots det så minskar antalet boende på Gotland. Men vatten går det åt. Följande finns att läsa i Stadsarkitektkontorets tidning Etapp.

Byggboomen på Gotland kräver mer vatten. Och på somrarna flerdubblas antalet människor på ön. För att exempelvis södra ön ska få vatten måste det pumpas från Visby. Redan nu finns det 50 mil vattenledningar, som ska byggas ut med ytterligare tio mil. Men frågan är om det räcker.
Jonas Aaw är driftingenjör för vattenverken vid tekniska förvaltningen. Han ser redan nu en problematisk situation för det stora regionala vattennätet.
– Vi får allt fler nya abonnenter samtidigt som vi inte har några nya vattentäkter. Jag kan faktiskt slå vad om att det blir bevattningsförbud även i år, säger han. Bevattningsförbud brukar införas sommartid när man inte kan garantera tillgången till rent vatten.

Jag tycker det är en mycket märklig inställning till de åretruntboende när man beviljar snudd på obegränsat med bygglov för fritidshus och så kallade permanentbostäder, som enbart kommer att användas som fritidshus, när det råder så akut vattenbrist att kommunens tjänstmän, och då självklart också politikerna, vet att varje sommar kommer att innebära vattenransonering.
Trots vattenransonering får man till råga på cynismen fylla sin pool. Och pool har inte alls många bofasta. Desto vanligare är det med pool på sommargästernas tomter.

Dessutom kostar det Gotlands skattebetalare åtskilliga miljoner att dra vatten och avloppsledningar för att möjliggöra uppförandet av nya fritidshus. Kommunen satsar 50 miljoner om året, under tre år, på att dra ledningar främst till Fårö och Östergarnlandet där fritidshusbebyggelsen ökar mest. Men även Burgsvik kan komma i fråga för miljonrullningen. 10 miljoner beräknas det att kosta att bygga ut reningsverket för att möjliggöra uppförandet av nya fritidshusområden som vissa lokala profitörerer förväntar sig tjäna en rejäl hacka på.
Innan dessa 10 miljoner kommer tillbaka till kommunen i form av extra skatteintäkter från de nya sommargästernas konsumtion lär väl vattnet på ön ta helt slut. I vilket fall blir det miljoner brödlimpor som sommargästerna måste köpa hos Folkeryds innan det flyter in 10 miljoner i kommunalskatt.

I påskhelgen var jag i Sätila, några mil utanför Göteborg. Där byggs det minst lika flitigt som på Gotland. Men skillnaden är ändå enorm. I Sätila står inte husen tomma på vintern. Där bygger man för att bo. Där ger kommunala satsningar på infrastruktur, för att möjliggöra byggande, klirr i kassan eftersom byggandet leder till att kommunens invånarantal ökar.
De satsningar som Gotlands kommun gör leder till utarmning och ekonomiska svårigheter för kommunen. De kommunala pengar som läggs på fritidshusbyggandet tas ju från andra satsningar som är av större intresse för de bofasta. Som bra arbetsmiljö för de kommunalanställda, sjukvård, skola, barnomsorg, kollektivtrafik med mera. Och förstås vatten.

Andra bloggar om: , , ,

2 tankar på “Dagens Bild: Burgsvik – byggboom”

  1. Det känns som om Gotland bygger in sig i ett hörn. Denna byggboom som bara innebär fler sommarboende är osund. på Fårö har vi känt det här länge. Hus och tomter köps upp av sommargäster, hus som det lyst i året runt blir sommarstugor och står mörka 48 veckor om året. Och vattenförsörjningen, hur den ska klaras av är det nog ingen som vet.

    Svara
  2. annebelle skrev: ”Det känns som om Gotland bygger in sig i ett hörn.”

    Precis, annabelle, vad jag avser att tydliggöra med mina ideliga bloggartiklar. Utveckling går åt helt fel håll på grund av satsningar på fel grej. Kommunens ansvariga påstår sig vilja nå ett mål (befolkningsökning) men satsar all energi på åtgärder som leder till raka motsatsen (utflyttning).

    Svara

Lämna en kommentar