Jag, en duktig idiot?

dsc_4534.jpg

Så här vacker är det i Småland! 😉

Fy fan vad det känns splittrande att hålla på med den här bloggen. Jag har inte haft någon annan drivkraft eller något annat syfte än att visa mina bilder som mestadels skildrar den vackra naturen här. Jag vill inte locka människor hit och jag har absolut inga som helst ambitioner att med min blogg och dess bilder gynna lokala företagare. Ingen företagare har gett mig ett jota och därför har jag ingen lust eller anledning att ge något till dem. De sköter sitt och jag sköter mitt.

För en dryg vecka sedan träffade jag på en kvinna som sade att mina bilder var den bästa reklamen för Burgsvik. Det har jag visserligen tänkt lite på själv men nu blev det liksom tydligt utsagt av någon annan än mig själv. Sedan dess har jag börjat fundera på om inte mina bilder totalt motarbetar mitt intresse och det framtida Gotland jag önskar mig. Mina bilder lockar troligen fler hit med fler potentiella fritidshus som står tomma och förstör mina vyer 10-11 månader om året. Och då är jag ju förbannat korkad om jag fortsätter med det här. Extra korkad är jag ju för att jag ur egen kassa betalar för att locka kunder till de lokala företagarna. Ganska nyligen betalade jag 600 spänn till webbhotellet och domänmyndigheten.

Idag kom då ytterligare ett bevis på att min blogg är ytterst kontraproduktiv. Jag fick, läs och häpna, ett mejl från, som de kallade sig, två sommargotlänningar som har gjort en, läs och häpna igen, bildalmanacka skildrande samma område som jag själv fotograferar. De skrev till mig:

”Det här är en helt ny turistsovenir för Gotland. /../ Det vore trevligt om du ville skriva lite om detta på din blogg inför turistsäsongen. Vi tror och hoppas att almanackan blir en trevlig present och attraktiv souvenir.”

Ja, nu har jag gjort det och uppfyllt deras önskan. Jag vill tillfoga att det ta mig fan är höjden av … jag vet inte vilket uttryck jag ska använda … att skicka en sådan begäran till mig. Varför i helvete skulle jag ge reklamplats åt deras almanacka? De kunde inte ens kosta på mig att skicka ett ex så jag kunde se hur den såg ut. Och hur i helvete tänker de när de förväntar sig att jag ska skriva om deras produkt. Är de idéalister som själva ställer upp och arbetar idéellt? Skulle de göra mig en tjänst om jag bad dem om det? Den där almanackena ger de i alla fall inte bort gratis. Den ska de ha 100 spänn plus porto för.

Samhället har blivit så jävla ruttet. Allt har skruvats 180 grader. Nu dras bidrag och stöd till enskilda individer in medan det så kallade näringslivet ges bidrag från det offentliga för en det ena än det andra. Och numera är det inte näringslivet som tar några risker. De kräver bidrag av det offentliga för att våga genomföra sina satsningar. Ger satsningarna vinster går vinsten odelat ner i företagens och aktieägarnas kassor. Någon skatt betalar företagen knappt.
Sedan är det de anställda som ska reglera företagets lönsamhet genom att inte få vara trygga i sina anställningar utan anställas och sparkas allt efter hur det passar företagen. Förr tog företagen ansvar för sina anställda och lät dem arbeta kvar även i sämre tider. Då var man en hoppjerka om man bytte arbetgivare ofta. Nu ska man vara flexibel. Det är alltid företagen som sätter normen så som det passar dem.

Här på Gotland är företagens egoism norm. De tar in arbetskraft under 2-3 månader och kastar sedan ut dem när de inte längre behövs. Och det tänkandet genomsyrar tydligen alla Gotlands officiella och inofficiella makthavare. Politiken och näringslivet utformas helt efter företagarnas vilja och önskemål. Och det är turistföretagarna som sätter dagordningen. Det råder konsensus om att turistföretagande är Gotland framtid. Turistprofitörerna vill ha arbetskraft enbart på sommaren och slippa ansvaret för arbetskraften under resten av årets nio månader. För löntagarna vore självklart arbete under hela året önskvärt. Men att tillfredställa säsongsarbetarnas behov av arbete och ekonomisk trygghet året om står inte på dagordningen. Det är klart som fan att man blir sur.
Men det finns även goda företag. Jag var i kväll och åt en pizza på Folkeryds. Det önskar jag att jag hade råd att göra oftare. Dels för att det är gott, dels för att gynna ett företag som håller öppet året om. Inte i första hand för att det skulle löna sig, utan som service. Fy fan vilket uråldrigt tänkande Folkeryds har. 😉

Hur det blir med bloggandet i framtiden ska jag fundera över. På sätt och vis vore det lugnast och skönast att lägga ner verksamheten. Då riskerar jag inte att påverka Gotlands utveckling i fel riktning.

Andra bloggar om: ,

3 tankar på “Jag, en duktig idiot?”

  1. Jag har tänkt på att detta är ett dilemma. Dina bilder är fina och okommenterade kan de ju verkligen fungera som bästa reklamen..Nu läser ju jag dina texter också och då blir det något helt annat. Sommargäster har ju funnits länge på Gotland, själv jag varit där alla mina 45 somrar, men sommargästernas liv och leverne och framför allt boende har juf förändrats under den här tiden. Ibland känns det som om vi är de sista dinosaurierna som inte har vattentoa och diskmaskin och allt annat som folk har hemma. Almanacksmakarna låter sanslöst fräcka. Håll dem kort! ;-(

    Svara
  2. Jag har gått runt idag och varit gruvligt förbannad och funderat över hur jag ska göra. Just nu, när jag kom innanför dörren efter att haft ett trevligt samtal med grannen som gjorde mig på lite bättre humör, blev jag lite tveksam. Annars funderar jag på att stänga ner både bloggen här och så burgsvik.se och bara skriva ”Stängt för säsongen” med drypande ironi. Jag misstänker, precis som du skriver, rädd för att besökarna inte tar del av vad jag skriver. Jag försöker ju opinionsbilda för att bevara det vackra på ön, inte göda exploatörer.

    När jag ser gamla omoderna stugor blir jag glad. Det finns en neråt stranden vid Hamra, inte långt från en jävla stor lyxsommarstuga som byggdes förra året. Att se dessa två ger perspektiv på sommarboendet. På den tiden den lilla stugan byggdes var det inte bara välbärgade som skaffade stuga på Gotland. Det var heller inte status att ha stuga här på så vis att alla skulle sommarbo just på Gotland. Nu har priserna drivit upp så att inte ens gotlänningar har råd att bo här. Och i vår ICA blir jag förbannad mest varje dag p.g.a. prishöjningar. Där är dyrare en överklassaffären, ICA i Alvik Stockholm. Priserna på ön anpassas inte efter lönerna här utan efter de boende i Äppelviken, Smedslätten, Ålsten, Nockeby och allt vad det heter i den välbärgade delen av Bromma.

    Svara

Lämna en kommentar