Visby vintern 1990 – Norderklint

hus_pa_norderklint.jpg

Efter att, två gånger, ha sett Josef Koudelkas utställning på Nordiska museet hösten 1989 åkte jag till Visby för att 20 till 22 januari 1990 skildra vintern i Visby i Koudelkas stil. Jag tycker att jag, med mina bilder från Visby, lyckats kompositionsmässigt bätte än Kung Koudelka. Koudelka använder nog inte stativ. För att kunna göra perfekta bildkompositioner använde jag stativ till nästan samtliga bilder. När kameran väl var uppställd, och inställd, var det bara att vänta in någon människa som skulle få ge liv i bilden…

Tekniken är en viktig ingrediens i dessa bilder. Jag ville ha en mjuk och dov gråskala. Därför använde jag den, för detta ändamål överlägsna, svartvita filmen Kodak T-max 3200 iso, som jag exponerade och framkallade efter 1600 iso. Då fick jag väldigt mjuka negativ. Och på köpet fick jag ett kraftigt men snyggt korn. Sedan kopierade jag bilderna kontrastrikt.

Andra bloggar om: , , ,

1 tanke på “Visby vintern 1990 – Norderklint”

  1. Magnus, jag gillar dina svart-vita bilder! Riktigt snyggt!!
    Tur att du fortsätter blogga, även fast du riskerar att dra hit turister… Det var för dina fina bilders skull jag började besöka din blogg. Du är en väldigt duktig fotograf.

    Svara

Lämna en kommentar