Var snäll mot din hund: Klipp den!

Alfa nästan 12 år och nyklippt 080428

Sedan åtta år tillbaka klipper jag min golden retriver inför varje sommar. Jag gör det av en väldigt enkel och självklar andledning: Alfa:s trivsel.

Det började med att mina grannar frågade:

– Är Alfa sjuk? Han ligger i skuggan och flämtar.

– Nä, förklarade jag, det är bara så varmt att han inte orkar röra sig.

Sen insåg jag att så här ska han inte behöva ha det.

Och jag gillar honom verkligen kortklippt. Han blir så otroligt skön att klappa med kort len päls.

Varje år genomgår han en personlighetsförändring när den långa pälsen åker av. Han blir piggare och gladare.

Han har heller inte samma behov av att bada eftersom han inte blir så varm. I kombination med en kort snabbtorkande päls minskar det risken för våteksem. Dessutom blir det betydligt lättar att upptäcka fästingar i kort klippt päls än i den djungel han annars skulle haft.

Jag brukade lämna bort honom till någon hundfrisör när jag bodde i Stockholm. Men sedan jag flyttade till Gotland har det blivit mindre utbud av hundfrisörer, och svårare att få tid. Därför köpte jag förra året en Moser Max 45 klippmaskin. Förutom orginalskäret, som ska ge 3 millimeters längd, köpte jag ett 7 millimeters dito. Men i praktiken så blir det knappt en centimeters längd med 7 millimeters-skäret. Därför är jag väldigt glad att jag inte köpte ett 9 millimeters-skär istället.

Nu kan jag klippa Alfa hur ofta jag vill. Men jag måste tänka på att pälsen ska hinna växa ut och bli varm till vintern kommer.

Nytt inlägg i samma ämne: Var snäll mot din hund: Klipp den!

8 svar på ”Var snäll mot din hund: Klipp den!”

 1. Låter vettigt, men hur bli pälsen, tål den vatten? Och hur blir den när den växer ut?

  Själv har jag collies och jag klippte ner en collie en gång då han hade rävskabb och stora sår, men när bara underullen fanns kvar så sög han åt sig vatten som en svamp. Kunde inte ha honom ute när det regnade utan att han blev dyngsur så då bestämde jag mig för att aldrig mer klippa ner en colllie.

  Svara
 2. Nej och åter nej! Pälsen skyddar och isolerar mot både kyla och värme, huden utsätts för solens strålar vilket inte är bra! Tycker det är en fullkomligt vansinnig ide! Varför tror du hunden föds med päls? Finns nakenhundar att köpa, men dom måste ha kläder både vinter och sommar för att skydda mot vinterkyla och sommarsol måste dessutom smörjas med solskyddsfaktor. Blir så ledsen och upprörd när jag hör sådana idiotiska påhitt!!!

  Svara
 3. @Sonja Gustafsson Går du med vinterkappan på mitt i sommaren? Jag antar att du gör det. Du anser väl att kappan skyddar mot värme.

  Du ger uttryck för inskränkt idioti i din kommentar. Vilken tur att alla inte är som du; Då hade vi fortfarande levt som på stenåldern, eftersom ingen hade kunnat tänka nytt och utanför ramarna för det invanda livet. Så även du har anledning att vara glad över att alla inte tänker så inskränkt som du; För du vill väl inte leva som på stenåldern?

  Alfa på bilden ovan klippte jag varje sommar i 10 års tid. Han trivdes förträffligt med att bli och vara klippt. Han fick inga som helst problem med huden. Och han slapp våteksem tack vare att han var klippt. Då behövde han inte bada så ofta för att svalka sig och pälsen torkade snabbt.
  Linux, min nuvarande hund, trivs också utmärkt med att bli och vara klippt.

  Till skillnad mot dig Sonja så bryr jag mig mer om mina hundars väl än om inskränkta konventioner. Därför har mina hundar ett så bra liv som tänkas kan. Jag önskar att alla hundar hade det så bra. Tyvärr har många hundar ägare som inte vill eller förmår förstå deras bästa. Jag hoppas därför att du inte är hundägare.

  Svara
 4. Hej!
  Har du använt 3 mm skäret någon gång? Hur blir det? Ska klippa min 12åriga golden för första gången, just för att han ska få det lätt och skönt i sommarvärmen. Har tillgång att låna en maskin med 3 mm skär men rekommenderar du att jag köper ett 7 mm istället?

  Svara
 5. Hej Jenny.

  Jag har det 3 mm skär som följde med maskinen. Brukar använda det till öronen och bakom öronen. Det blir väldigt kort. Huden blir i stort sätt naken. Men enda invändningen jag har mot att klippa hela hunden så kort är att jag skulle vara lite rädd för att huden skulle bli för utsatt (bränd) av solen. Fast då borde rimligtvis öronen blivit brända någon gång under alla de år jag klippt mina två golden. Och det har de inte. Men jag skulle ändå inte våga använda 3 mm till hela kroppen pga risken för solskada. Så jag rekommenderar att du köper ett 7 mm skär i stället. Tycker det är perfekt längd. Det blir i praktiken nästan 1 cm. Det känns jätteskönt att klappa. Som sammet.
  Lycka till.
  Magnus.

  Svara
 6. Tack för svar! Hade tur och fick låna ett 7 mm så idag ryker pälsen. Han kommer få mycket högre sommarkvalite!

  Svara

Lämna en kommentar