Dagens Bild: Burgsvik – vattenståndet är lägre än Glocalnet

dsc_5014.jpg

Det är ju helt hopplöst att vara tjurskallig och samtidigt ha ett behov av att visa sig duktig genom att visa sina alster på en blogg. Trots min bildstrejk har inte besöken slagit i botten även om det blivit en taggigare besöksstatistik med upp och nedgångar. I onsdags hade Gotlandsbilden – Bloggen 222 besökare vilket jag tycker är bra. Men ni har väl inget annat för er än att besöka min blogg. 😉

Har ni gått på datorbluffen? Det har jag.
I går lyckades jag paja mitt grafikkort till min nya dator, så då var jag tvungen att plocka fram den gamla ur garderoben. Men grejen är att den här inte känns långsammare än den gamla, snarare tvärt om. Men för att vara tydlig så ÄR den nya snabbare när det gäller att läsa från hårddisken. Det innebär att den startar program fortare och likaså laddar in bilder fortare. Men Nvidias drivutiner 169.09 är så dåliga att det tar betydligt längre att byta fönster i den nya datorn än vad det gör med de ”hemmagjorda” opensource-drivrutiner jag tvingas använda till den här datorn. Nvidias orginaldrivrutiner, som ska användas till det här grafikkortet, har inte längre stöd för den senaste linux-kärnan.

Datorbluffen handlar om de nya processorerna. De har inte blivit snabbare, även om de marknadsförs så. Däremot har de blivit fler. I varje ”processor” sitter nu flera processorkärnor tillsammans. Men det innebär inte att arbetet går snabbare, eftersom varje arbetsmoment vanligtvis bara använder en av dessa processorkärnor. Däremot går det att göra flera moment samtidigt. Med full hastighet på så många moment som man har processorkärnor.
Med min nya processor med ”enbart” två processorkärnor kan jag då bearbeta bilder med en processorkärna och ha den andra processorkärnan till annat. Fast i praktiken är det inte ofta jag gör två arbetskrävande moment samtidigt. Så vad ska man då med de ännu nyare processorerna med fyra processorkärnor till?

Om operativsystemet och de program man använder stödjer flera processorer, så att alla processorkärnor används tillsammans till de enskilda arbetsmomenten, så vore det ju bra. Men så är inte fallet. Jag ser ju att jag i 95 procent av min tid framför datorn enbart använder en av de två processorkärnorna. Därför är inte skillnaden mellan två processorkärnor som kör i 3200 MHz och en processorkärna som kör i 3000 MHz så imponerande. När det gäller frekvens har ju utvecklingen stått nästan helt stilla de senaste tre åren. För att hitta försäljningsargument, även om de är bedrägliga, har väl tillverkarna tvingas hitta på det där med fler processorkärnor och i marknadsföringen ta klockfrekvensen gånger antalet processorkärnor vilket gör att min nya processor benämns gå i 6400 MHz.

Andra bloggar om: , , ,

Lämna en kommentar