Dagens Bild: Hemse – kvarteret Hagagatan 18A-28M

080522-001.jpg

080522-002.jpg

Min första dag hemkommen till det ljuva Sveriges Sicilien tillbringades delvis i Hemse. Där skapade jag lite (2 bilder) socialrealism när jag passerade kommunala bostadsbolaget GotlandsHem:s kvarter Hagagatan 18A-28M.

Korrupta kommunen subventionerar inga hyror för sina boende i GotlandsHem:s hus och lägenheter. Tvärt om betalade hyresgästerna 19 miljoner mer än GotlandsHem:s kostnader för bostadsbeståndet och dess förvaltning förra året. Överskottet uppkom till stor del på grund av bristande underhåll. Och till skillnad mot vad VD Carl Eklund säger så finns det från GotlandsHem:s sida inget att glädjas eller vara stolt över. Vi hyresgäster kan hoppas på att det blir bättre när Carl Eklund går i pension om något år och hoppas på att skiten i ledningen då rensas ut.

Någon som däremot får rejäla, rent av astronomiska, hyressubventioner av korrupta kommunen är företaget NMT Management AB som hyr kongresshallen. NMT Management AB betalar enligt avtalet med korrupta kommunen 8 procent av intäkterna i hyra. Förra året blev det strax över 1 miljon kronor i årshyra.
Idag kom besked om att bygget av kongresshallen blivit ännu mer fördyrat än det besked om fördyring som kom för en tid sedan. Från att bygget varit budgeterat till 120 miljoner, varav EU skulle bidraga med hälften, har nu besked kommit att notan är uppe i 189 miljoner. Det betyder att kommunens ursprungliga kostnader har stigit från 60 miljoner till 129 miljoner kronor. Men NMT Management kan tryggt raka in 92 procent av vinsterna även i fortsättningen och betala ynka 1 miljon i hyra om året, samtidigt som korrupta kommunens luttrade skattebetalare har utgifter på 6,9 miljoner om året i driftbudget för kongresshallen, enligt de nya beräkningarna.

Det offentliga står, genom skattebetalarna, som vanligt i den nya tidens globala ekonomiska trend, för kostnaderna och det så kallade näringslivet tar hand om vinsterna.

Andra bloggar om: , , ,

Lämna en kommentar