Inga fler speedway-GP i Göteborg, tack!

Gårdagens GP deltävling i Göteborg, som ingår i korandet av årets speedwayvärldsmästare, blev en ren skandal. Visserligen kan det vara lätt att glömma detta faktum när svensken Fredrik Lindgren briljerade och var totalt överlägsen på banan. Han vann alla sina fem heat i grundomgången, vann sin semifinal och kom två i finalen. Men banans kondition var trots Lindgrens prestation en skandal.

Göteborg arrangerade redan 2003 ett speedway-GP som har gått till historien. På grund av den då okörbara banan tvingades förarnas dåvarande representant Tony Rickardsson meddela de cirka 25.000 åskådarna att tävlingen blir inställd. Och det ska sägas att det är inte lätt att bygga upp en tillfällig speedwaybana så som görs i Cardiff, Köpenhamn och Göteborg på arenor som vanligtvis inte används för speedway. Men Göteborg bevisade igår att de inte har kompetens att bära det ansvar det innebär att bygga upp en tillfällig bana och arrangera speedway-GP:n. Har man totalt misslyckats en gång borde ambitionsnivån vara så stor att man ser till att inte misslyckas ännu en gång.

De 16.000 åskådare på plats igår, samt alla de som runt om i världen såg GP:t på TV, fick se en tävling vars andra halva slog rekord i antalet krascher. I banans kurvor blev det gropar som var svåra att undvika för förarna. Eftersom bakhjulet vanligtvis spinner genom kurvorna så innebär ett besök i en grop att bakhjulet hugger tag och cyklen går upp på bakhjulet. Då förlorar framhjulet markkontakt och cykeln blir ostyrbar. Den kan gå rakt fram och kollidera med någon som kör på utsidan. Oftast slutar det dock, som igår, med olika spektakulära vurpor.
På grund av alla vurpor och omstarter slutade tävlingen, som startade klockan sju, inte förrän vid elvatiden. Det blev en mycket seg och utdragen historia för oss som var åskådare via TV eller på plats på Ullevi.

Det ironiska i hela Göteborgsspektaklet var att Eskilstuna blev av med GP:t i år till förmån för just Göteborg. I Eskilstuna finns en permanent speedwaybana som stod för ett lyckat arrangemang förra året. I backspegeln borde nu Göteborgs saga som speedway-GP arrangör vara över.

Lite förvånad blev jag när jag läste igenom vad DN skrivit om gårdagens GP. Jag citerar ”DN:s skribent Sven Gustavsson.”:http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=672&a=773018

bq.. ”I strålande försommarväder fick Ullevi en skön revansch på debaclet 2003 då VM-deltävlingen fick avbrytas beroende på att underlaget inte höll. En skandal som höll på att sluta med att det svenska förbundet gick i konkurs.

På lördagskvällen var världens bästa speedwayförare tillbaka för att köra om viktiga VM-poäng på en stenhård och rekordsnabb bana. 7.000 ton material började läggas på Ullevis löparbanor redan i början av april och skapade en perfekt tillfällig bana.”

p. Såg han verkligen tävlingen?

”Resultatet heat för heat och lite kommentarer om krascher, uteslutningar och omstarter.”:http://www.speedwayworld.tv/en/heats06swed/m3554

4 svar på ”Inga fler speedway-GP i Göteborg, tack!”

 1. Hej! Jag såg att du gillar Vinyl 107, så jag undrar om du vill skriva på min namninsamling och protestera mot att Vinyl 107 börjar spela 70- och 80-talsmusik. Om du vill ha tillbaka Stockholms enda 60-talskanal, skriv på! Tack på förhand / Natte

  Btw har jag en ganska känd speedway-bana på gångavstånd! (Gubbängen). Kul kuriosa bara:P

  Svara
 2. Nu, Natte, har jag skrivit under.
  Är Gubbängesn bana känd? Det är tror du nog bara för att du bor nära. När jag hade ork (åka t-tåg från Alvik) och pengar brukade jag gå och kolla på speedway på Gubbängen. Men det var innan Getingarna blev Hammarby. D.v.s. innan jag flyttade från storstan 060223, efter att ha bott i nästan 20 år där och hunnit tröttna.

  Svara
 3. Haha okej men den är väl känd jämfört med allt annat i den här högst okända förorten m. omnejd.. Jag har faktiskt aldrig gått dit trots det ringa avståndet, utom för att plocka nypon (hett tips, de är jättefina)!

  Svara

Lämna en kommentar

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *