Dagens Bild: Burgsvik – vy från under ett träd

dsc_5306.jpg

Idag rapporterar jag direkt från hamnen i Burgsvik. Åtminstone skriver jag det här sittande under ett träd med utsikt över badplatsen och hamnen. Det tog mig ett drygt decennium innan jag insåg det datortillverkare och försäljare insett sedan lång tid tillbaka: Att jag behövde en bärbar dator som komplement till den stationära. Jag vill betona ordet komplement. Aldrig i livet skulle jag sitta och få ont i ryggen framför en bärbar, eller skriva på ett undermåligt tangentbord, om det inte vore för att bärbar är enda alternativet när man befinner sig utomhus. Man kan visserligen komplettera en bärbar med en stor skärm, riktigt tangentbord och en mus och på så vis klara sig med enbart en bärbar dator.

Jag har köpt en ganska liten bärbar med 12 tums skärm. Avsikten med en ”bärbar” måste väl vara att den är bärbar. Samtidigt måste tangentbordet vara något så när stort för att vara möjligt att skriva på med korrekt fingersättning. Skärmen får heller inte vara allt för liten. Den här Acer 2920Z är en mycket bra kompromiss.
Jag har medvetet valt att inte köpa till en mus. Det är faktiskt mycket bättre att tvinga sig till att lära de tangentbordskommandon man behöver för att styra datorn, och klara sig utan mus eller touchpad. Att styra sin dator med enbart tangentbordet blir mycket effektivare än att hoppa med ena handen mellan mus och tangentbord. Tvingas jag lära mig det med den bärbara har jag nytta av det även på den stationära.

En ska som retar mig är att det i praktiken är omöjligt att slippa betala för ett Windows operativsystem ,som man inte vill ha, när man köper dator. Jag vet inte hur många hundra extra jag fick betala men inte fan var det gratis med ett förinstallerat skitsegt Windows Vista. Om ni bara visste hur det segar ner era datorer skulle ni kasta skiten direkt.

Jag undrar vad ett operativsytem som upptar drygt 10 gigabyte egentligen innehåller. Ett linuxsystem med alla program man kan behöva, inklusive kontorssvit, bildbehandlingsprogran, webbserver, mysql-databas med mera, med mera, rymms på mindre än hälften. 3,85 gigabyte upptar hela linuxsystemet på min stationära dator. Enbart Windows Vista Home Basic tog drygt 12 gigabyte.

Jag tror att Microsoft lagt in massor av kontrollfunktioner som ska hålla koll på användarna. Läs om projektet Palladium! Förutom att motverka piratikopiering är jag övertygad om att det USA-baserade företaget Microsoft deltar i jakten på så kallade terrorister.
Visste ni att Sydafrikanska ANC, och därmed dess mest kända medlem Nelsson Mandela, fortfarande är terroriststämplade av USA. Visste ni att krypteringsprogramet (för att kryptera datainformation) PGP (Pretty Good Privacy) är förbjudet i USA därför att PGP:s kryptering är så svår att dekryptera att inte USA:s statliga övervakningsmyndigheter kan knäcka koden. Vilken trevlig orsak till förbud: Inget ska få vara hemligt för staten. Brott mot användningsförbudet ger dessutom imponerande hårda straff.

Nä, nu ska jag, för dagen, sluta kritisera den fria och demokratiska världens andliga och moraliska föredömme och härskarstat. Så då har jag inget mer att säga. 😉

Andra bloggar om: , , ,

Lämna en kommentar