GT:s redaktionschef bjöd Pigge på gratis textreklam

dsc_5154.jpg

Ulf Hammarlund, redaktionschef för Gotlands Tidningar, skrev den 30 maj en mycket märklig krönika med rubriken ”Här skulle det inte göra ont att bo” som jag gått och funderat på. Hammarlund tog sig tid att under en halv dag låta sig guidas av Pigge Werkelin på Werkelins turistanläggningar och det av Werkelin ägda kvarteret Munthe 2 i Västerhejde.
Sedan skrev Hammarlund en riktigt säljande story där han ljuger om kostnaderna för de bostäder som rubriken avser. Hammarlund präntar i det lögnaktiga påståendet, om kvartet Munthes villor, att:

”De som hyr ut så mycket som de kan, kommer under 4000 kronor i boendekostnad per månad för ett stort fint hus.
Det är nästan vad jag har betalat för min etta i vinter.”

Fakta finner man på Pigge Werkelins företag Visbyinvest:s hemsida. Där står svart på vitt att enligt billigaste kalkylen blir kostnaderna:

”Total månadskostnad inkl amortering 6.846”
”Total månadskostnad exkl amortering 4.612”

Det brukar sägas att journalistik handlar om att granska makten. Men när journalisterna sitter i knät på makten, som de gör på Gotland, blir det minst lika viktig att granska journalisterna. Frågan är bara om journalisternas granskare ges lika mycket utrymme för sanningen som journalisterna får till förfogande för halvsanningar och rena lögner.

Det gotländska kotteriet, bestående av en vänskapskorrupt allians av kommunala politiker samt tjänstemän och en privilegierad skara större företagare, borde enligt den av journalistkåren så i ord upphöjda journalistetiken granskas under lupp. Men i stället får vi se själva redaktionschefen för den största av öns två tidningar sylta in sig så pass med öns största exploatör i turistbranschen att redaktionschefen till och med ställer upp med gratis annonsplats för att hjälpa till att sälja den sista så svårsålda villan i kvarteret Munthe 2.

Till journalistetiken hör också att man som journalist inte ska sitta på två stolar och både skriva redaktionella texter och annonstexter. Inte heller ska, enligt marknadsföringslagen, annonser kunna förväxlas med redaktionellt material. Men redaktionschef Hammarlund lyckade överträda båda dessa journalistisk viktiga gränser och skjuta Gotlands Tidningars trovärdighet i sank.

En tredje viktig regel för journalister är att inte ställa upp och låta sig bjudas på det ena eller anda om det kan förväntas leda till en tacksamhetskuld som påverkar det journalistiska arbetet. Om Hammarlund lät sig bjudas över måttan under den guidade halvdagsturen med Werkelin kan inte jag bedöma. Efter vad som hittills framkommit tror jag inte heller Hammarlund har omdömme att bedömma detta på ett korrekt sätt. Hur som helst så är den eventuella skulden nu återbetald i och med Hammarlunds säljande krönika.

Sedan jag igår började skriva ovanstående och kollade in Visbyinvests hemsida, och såg den osålda villan, ser jag idag på samma sida att villan nu är såld. Kommer nu Ulf Hammarlund att få en flaska wisky som extra tack för hjälpen?

———–

Följande frågor skulle jag nu vilja ha besvarade av Ulf Hammarlund.

Finns det något i texten om din sightseeing med Pigge, som du så här i efterhand ångrat, vill ta bort eller lägga till?

Vet du hur många helårsarbeten Björkhaga, Snäck, Tott Resort och kvarteret Munthe 2 skapat?

Varför skriver du, angående kvarteret Munthe 2, att ”De som hyr ut så mycket som de kan, kommer under 4000 kronor i boendekostnad per månad för ett stort fint hus.” när det i själva verket, enligt uppgifter på Visbyinvets hemsida, kalkyleras kosta:
”Total månadskostnad inkl amortering 6.846”
”Total månadskostnad exkl amortering 4.612”

Hur föreställer du dig den framtid, för Gotland, som Pigges investeringar kommer att leda till?

Hur vill du att Gotland ska utvecklas?

Av vilka skäl valde du att använda en halv dag av din arbetstid till att guidas runt av Pigge?

Vad säger du om att få en guidad tur i GotlandsHems kvarter i Burgsvik och träffa lite gotlänningar som inte har något att säga till om eller någon som för deras talan i kommunen?

Andra bloggar om: , , , ,
Intressant

Lämna en kommentar