Dagens Bild: Burgsvik – skönheten finns i molnen

080617-001.jpg

Dagens text tänkte jag inte ägna åt Gotland. I stället har jag valt att citera August Strindberg som levde 1849-1912.

I ’Lycko-Pers resa’ lämnar Per instängdheten i kyrkotornet, där han levt hela livet, för att ge sig ut att uppleva världen. I slutet av tredje akten utprister Per:

”För övrigt är samhället inte värt att man lägger två strån i kors för det – det är ju bara lögn alltsammans. Det allmänna, det allmänna, ja, aldrig att man talar om annat. Vad är då det allmänna bästa? Det tycks mig vara en sammanslagning av några enskildas.”

Detta uttrycker Per efter att ha försökt reformera gatubeläggningen i den lilla staden. Per ville byta ut den kullriga fältstenen mot slät gatsten. Men då fick han skomakaren, liktornsoperatören och vagnmakaren mot sig. Endast gatubeläggaren var för.

I ’Det nya riket’ skriver Strindberg om, som han uttrycker det, ”våra entreprenörer”.

”I små samhällen och hos utlevade nationer, vilka förlorat
företagsamhetens gåva, uppstår lätt ett missförhållande, som är noga bekant under namnet entreprenadsystemet; det behövs blott att en herre med något litet relationer stiger fram, ”viker av” en stol och säger: det är min, hans vänner instämma genast och säga: det är hans, och det är hans på livstid. Ve den som vågar titta åt den stolen.”

Andra bloggar om: , , ,

2 tankar på “Dagens Bild: Burgsvik – skönheten finns i molnen”

 1. Du är då bra på att hitta citat!
  Det almänna kan också vara barnen,tycks det!
  Alla pratar om BARNENS bästa men vem vet vad det kan vara!!!!
  Jag har köpt en liten kamera så nu skall jag ta lite bilder och lära mig.
  Vad blev det av Skype?
  Må så gott

  Svara
 2. Ja, det var väl talande citat. Det är inte mycket som ändrar sig med åren.

  Jag hade lagt Skype på hyllan. Men tänkte på Skype igår då jag fick igång ljudet på min bärbara. Den har inbyggd mikrofon, videokamera och högtalare så den borde vara lättare att konfigurera. Ska ta tag i det där. Kanske i kväll. Men först ska jag duscha och klippa Alfa. Han börjar se ovårdat långhårig ut.

  Svara

Lämna en kommentar