Dagens Bild: Burgsvik – gödselplatta

080809-001.jpg

Idag börjar turistsäsongen ta slut. Ica stänger två timmar tidigare från och med idag.

Det har under flera decennier talats om att turistsäsongen ska förlängas. Pigge Werkelin var i Gotlands Tidningar för någon vecka sedan och påstod att:

”Säsongen kan bli hur lång som helst”

Men sina egna anläggningar stänger han i stort sett ner redan i mitten av augusti. Jag var på Björkhaga strandby 21 april förra året och då var det, med undantag för fem personer på badstranden, öde och med en stängd restaurang.

Men det finns hopp. Jag pratade med en person i Burgsvik och slängde ironiskt ur mig att säsongen har väl bara förlängts några minuter de senaste 25 åren. Med tvekan i rösten blev svaret:

 ”En vecka kanske” [har turistsäsongen förlängts de senaste 25 åren]

Då inser man direkt att turismen verkligen har stor möjligheter att skapa året runt-arbeten på Gotland. Om säsongen ökat en hel vecka på 25 år – och säsongen redan nu är knappt 3 månader – skulle det innebära att om 900 år skulle det vara turistsäsong året om.

Vilka fantastiska framtidsutsikter för Gotland. Det hade jag tidigare inte kunnat föreställa mig. Därmed är jag redo ställa upp på kommunens ”Vision 2025” mål om 65 000 bofasta på Gotland. Men detta kommer inte att realiseras år 2025 utan i början på 2900-talet.

Den som lever får se…

Andra bloggar om: , , ,

3 tankar på “Dagens Bild: Burgsvik – gödselplatta”

 1. Tänk på att med samma takt kommer turistsäsongen att vara ett halvår redan om 300 år! Bara det är ju en stor förändring!
  Jag följde länken till ditt inlägg om Björkhaga – blev det något poolbidrag till Pigge?

  Svara
 2. Det kan du ge dig fan på! Pigge äger Björkhaga, Snäck och Slite. Han fick 1 687 500 kronor av sammanlagt drygt 2.8 miljoner.
  Lite rolig (eller vad man ska kalla det) att Radio Gotland nedan skriver att flera företag blev utan pengar och använder just Norderstrand som enda exempel. Norderstrand ägs ju också av Pigge. Men Norderstrands ansökan var väl den, av Pigges ansökningar, som kommunen var tvungna att avslå för att inte framstå som helt korrupt.

  Radio Gotland publicerade hela vinnarlistan:

  13:21 | söndag 9 december 2007
  Sex bassänger får poolbidrag

  Gotlands kommun har nu fördelat drygt 2,8 miljoner till sex badbassänger som håller på att byggas på Gotland.

  Pengarna går till Björkhaga camping som får 562 500 kronor, Snäck camping, 562 500, Slite Strandby, 562 500, Ljugarn camping 525 000, Tofta camping 425 750 samt Smågårde Pensionat i Tofta som får 175 000 kronor.

  Pengarna kommer från de omställningspengar som Gotlands kommun fick efter nedläggningen av försvaret. Tanken är att poolbidragen ska stimulera turismen och underlätta för bad i samband med algblommningen i Östersjön.

  Flera företag som är på gång att bygga utomhusbassänger blev däremot utan pengar. Däribland Norderstrands camping i Visby. Här anser kommunen att investeringen ändå är så stor att bidraget till poolen skulle bli försvinnande liten.

  Svara

Lämna en kommentar