Mer bidrag är Gotlands framtid menar kommunalråd

070623-013.jpg

”För fan, hörde du; De vill göra om Gotland till ålderdomshem!”

Så utbrast mitt ilskna resesällskap på vägen hem i bilen efter mötet om varumärket Storsudret igår kväll. Skulle jag sammanfatta mötet kort skulle jag säga att det var på alla sätt tragiskt. För Burgsvik och övriga Storsudret finns ingen framtid som levande landsbygd!

Jag räknade inte deltagarantalet. En mycket grov uppskattning kan vara 30-40 personer. Från 40 års ålder och uppåt. Av samlingen uppskattade jag att mer än 75 procent var sommargäster.

De frågor som avsågs resultera i att stärka Storsudrets framtid kom mest att handla om turism och sommarboende. Ingen talade om ungdomarna, och hur dessa skulle ges förutsättningar att bo kvar och leva på Storsudret. Inte mycket sades heller om den övriga bofasta befolkningens möjlighet att bo kvar.

Kommunen har i sitt framtidsprogram önskat få fler äldre, 55+ ,att flytta till Gotland. Det fick entusiastisk stöd på mötet. Men det vädrades en viss oro för hur sjukvården ska kunna klara den ökade bördan av fler och mer vårdbehövande. Kommunalrådet Lars Thomsson sade att det kan verka konstigt att vi vill ha fler äldre på Gotland med tanke på all oro för den demografisak utvecklingen med fler äldre. Men han förklarade:

”Med en större andel äldre i befolkningen kommer vi att få mer pengar ur skatteutjämningssystemet.”

Jag tycker det är en mycket intressant tanke av en centerpartist i en tid då diskussionerna om bidragsberoende och utanförskap är brännande heta. Redan nu får Gotland bidrag via skatteutjämningssystemet. ”I dagsläget motsvarar detta tillskott drygt tio kronor per hundralapp i kommunal skatt.” (ur dokumentet Vision 2025 sidan 9) Nu vill Gotlands politiker alltså öka bidragsberoendet. Därmed skulle också, får jag förmoda, Gotlands utanförskap öka eftersom bidragsberoende nyspråkligt är en synonym till utanförskap. 🙂

Diskussionerna om skatteutjämningssystemet är heta och hätska från de kommuner som är bidragsgivare till systemet. Därför är det ett våghalsigt spel att ta på sig ökade utgifter och förlita sig på att få bidrag i all framtid.
Jan Larsson berättade att jordbruk och turism är huvudnäringar på Storsudret. Han sade att turismen ger många arbetstillfällen. Eftersom det var rent jävla skitsnack, och jag blir rasande på skitsnack, var jag tvungen att fråga Jan Larsson:

”Hur många arbetar inom turismnäringen en vanlig dag i januari?”
Han var på väg att svara, Men så upptäckte han att han missat något. Så han frågade:
”Vilken period sa du?”

”I januari!”

”Ja, då är det inte så många.”

RIDÅ!

Så var det med turismens förmåga att skapa arbetstillfällen så de bofasta kan försörja sig året om. Och så en liten påminnelse ur dokumentet Vision 2025 sidan 9.

“Under 2006 var inflödet (den s.k. turistkronan) cirka 1,47 miljarder kronor att jämföra med Gotlands bruttoregionalprodukt (BRP) för 2004: 13,2 miljarder kr.”

Men de sommarboende kom med härliga förslag. En menade på att när de sommarboende blir gamla och orkeslösa kan de behöva hjälp med trädgården, med mera, och att det skulle ge arbetstillfällen.
Visst massa! Gutenegrerna ska vara tjänare åt de blekansiktiga sommargästerna. Fin fint! Tanken påminner mig om ett fotografi från rasistiska Rhodesia där en svart går och håller ett solparaply över en vit som spelar golf. Tänk vilken ömsesidig nytta man kan ha av varandra.
Men man kan fråga sig om gotlänningarna verkligen är nöjda med en framtid som sommargästernas tjänare. Som jag ser det finns det inga karriärmöjligheter inom tjänaryrket. Och att gå och påta i sommargästernas trädgårdar för, förmodar jag, en spottstyver är inte precis ett arbete i tiden, trots att de som vill ha tjänare för att överlåta tråkiga hushållssyslor på andra vill ”uppvärdera” dessa pig- och drängjobb.
Talade förresten idag med en person som berättade att hans son bruka klippa gräs åt en sommargäst. De brukar höra av sig då gräset redan är en dryg halvmeter. Då går det inte att köra med gräsklippare. Trots det extra onödiga slitet betalar de enlig min källa dåligt.
På mötet igår satt en person och menade på att vi bofasta borde vara tacksamma mot sommargästerna. Han hade själv köpt ett äldre hus för 25 år sedan och rustat upp det. Han hade minsann bidragit till arbetstillfällen, sa han. Jag tror att alla gotlänningar böjer sig av vördnad och tackar så ödmjukt till denne öns räddare. 🙂
Det är ganska märkligt att alla dessa välutbildade och välbeställda sommargäster hyser så stor tro på sin egen betydelse för Gotland och öns befolknings framtid. Det måste helt enkelt bero på brister i betygsystemet. För att bli välutbildad – dvs kunna få betyg som ger tillträde till högre utbildning – behöver man ha stort intresse och motivation för att lära sig saker utantill. För att på så vis lyckas få bra resultat på prov o.dyl. Men att lära sig utantill kan uppenbarligen vilken jävla idiot som helst, om intresse finns. Intelligens och hög utbildning har inget självklart samband. Därför kan självgoda sommargäster få för sig att de spelar en stooor roll för Gotland.

En sommargäst var bekymrad över att det växer igen i markerna så han inte kommer fram. Eftersom framförandet var riktat mot kommunalrådet Lars Thomsson var troligen signaturen ’bekymmrad sommargäst’:s avsikt att kommunen skulle bekosta röjning av buskar över hela Storsudret. Kanske skulle en gräsmatta, fin som en golfgreen, över hela Storsudret falla ’bekymmrad sommargäst’ i smaken.

En bofast menade på att kommunen borde bekosta en vandringled. Jag är själv för en vandringled och har skrivti om detta vid några tillfällen. Men jag anser inte att det är en kostnad som kommunen ska bära. Och jag tycker att det är mycket talande för hur Hoburgens Näringslivsförening tänker när dess närvarande representatn Jan Larsson inte reser sig upp och säger att: ”Detta ska vi titta på i föreningen och se vad vi kan göra.”

Däremot sa Jan Karlsson att Burgsvik var en trevlig ort… Som man skulle kunna utveckla…
Hotet mot Burgsviks trevnad är alltså akut.

Några fakta om Storsudret

beforlningsutveckling.png

Andelen fastigheter som ägs av icke bofasta är nu:

 • Fide 70 %
 • Hamra 73 %
 • Sundre 75 %
 • Vamlingbo 73 %
 • Öja 55 %

Andra bloggar om: , , , , , , ,
Intressant

5 tankar på “Mer bidrag är Gotlands framtid menar kommunalråd”

 1. Nja, det ska ju bli ålderdomshem också. 🙂

  På det där mötet satt jag faktiskt och blev snudd på gråtfärdig. Det finns liksom inget att hoppas på om man önskar behålla den levande landsbygden. Men stor skuld till utvecklingen har faktiskt de kommuninvånare som inte engagerar sig. Det hade ju inte behövt vara en majoritet sommargäster och representanter för turistprofitörerna på mötet. Det hade lika väl kunnat vara en förkrossande majoritet gotlänningar utan intresse för turistnäringen.

  När jag ibland skriver insändare i tidningarna hör en del av sig på telefon, från runt ikring på Gotland. Andra kommer fram och vill prata när jag går här i Burgsvik. Jag är övertygad om att majoriteten gotlänningar inser att turism och sommargäster inte går att överleva på. Men de engagerar sig inte för att få till stånd en opinion mot den högljudda och så exponerade minoriteten turistprofitörer och turism-troende politiker. Tyvärr!

  Svara
 2. Jag är så jäkla trött på o läsa alla insändare som bara går ut på att kränka andra människor.
  Jag själv som suderbo tycker att det kan vara dags att börja nyttja sommargotlänningarna lite mer av deras erfarenheter sätta oss ner o kanske diskutera och höra lite mer på vad dom har o komma med vi måste släppa det där att så fort det är nåt möte med fastlänningar så nästan klassar vi dom som idioter,men dom flesta av dom som har byggt o köpt nåt på storsudret är ju såna som har gått mycket längre än vad vi storsuderbor har gjort, så tacka gud för astt en del av dom finns,kolla bara på hoburgshallen skulle den vara öppen på vintern???? skulle shellmacken vara kvar????skulle Norrbys finnas kvar i den skala som dom är nu????????jag tycker att vi skall nog fan ta o tänka efter lite mer innan vi kränkar folk som kommer hit visst jag håller med om att det är skrämmande att det inte är fler permanentboende här ute, Men observera som det nu är i läge, så tror jag att detr är upp till storsuderborna o komma till skott med väldans fart vad det skall göras för storsudret när det gäller mer arbetstillfällen,fler året runt boende , handelsbanken står här , måste finnas nåt för dom lokalerna o kanske fixa några arbetstillfällen. nej storsuderbor sluta o tjafsa kom till skott så vi kan göra nåt.

  Svara
 3. Petterson: Nu var det ju så att mötet jag refererar ifrån var just ett möte som tog sig formen av att lyssna till sommargästernas synpunkter. Och vad som framkom då har jag refererat ovan. Om det skulle vara en lösning som du tycker är bra så… Du kanske själv har inkomster året om men tycker att andra gott kan leva ur hand i mun med tillfälliga påhugg.

  Tror du affären, macken och järnaffären skulle vara öppna på vintern om det inte bodde tillräckligt med människor här då? Inser du inte att med en fortsatt avfolkning kommer det till sist till en gräns där det är meningslöst att hålla öppet mer än på sommaren.

  Jag tycker inte de bofasta ska behöva acceptera att höra att de ska vara drängar och pigor åt sommargästerna. Även gotlänningar har rätt till en stabil inkomst året om men det vill inte sommargästerna inse. Det blev ju en ganska stor majoritet på mötet för tanken att gotlänningar är vana att ha flera arbeten under året. Jag anser att den tiden ska man lämna bakom sig. Ska gotlänningarnas ekonomiska standard höjas till rikssnittet – vilket är ett mål i kommunens Vision 2025 – går det inte att tänka så som mötet inklusive Lars Thomsson och Jan Larsson gör.

  Följande mål kunde man läsa om i Gotland Tidningar:
  ”- Här stakar vi ut de långsiktiga målen för Gotlands framtid. Visionen blir vår ledstjärna, sa Eva Nypelius.
  I visionen beskriver man vad man vill uppnå, vart Gotland ska ha nått år 2025. Och målen sätts högt.
  ✔ Invånarantalet ska vara minst 65 000
  ✔ Välståndet ska vara bland det högsta i landet
  ✔ Gotlänningarna ska må bäst i landet
  ✔ Gotland ska vara världsledande i miljö- och klimatfrågor

  Hur uppnås det om med endast sommarjobb? Vill man hävda det så är man idiot. Och då tvekar jag inte att ta mitt medborgerliga ansvar att påtala det eftersom, det är förödande att Gotlands framtid uppenbarligen styrs av idioter.

  Sedan tycker jag också att det skulle behövas mer engagemang från de boende. Alla bofasta borde ha slutit upp på mötet. Om de inte engagerar sig så kommer turistprofitörerna och sommargästerna att köra över dem fullständigt, vilket mötet var en tydlig indikation på.

  Svara
  • Hejsan Magnus ja nu så många år efter det här inlägget du gjorde så kan man ju se att du har rätt i det du säger,dom har ju nu köpt upp halva Burgsvik o tvingat fast boende åt sidan, Man ser ju nu att vissa GENIER i Burgsvik lockar hit polacker m.m för och konkurrera ut våra duktiga entrepenörer vi har på storsudret.Men vi på storsudret börjar ju faktiskt bli sveriges mest kulturarbetande folk, jag tänker nu på pigor o drängar,baroner o grevar, men så vill dom ju att vi, skall vara här på storsudret KULTUR vad är det egentligen är det nåt som man kan stödja sig emot i framtiden och känna sig trygg??????? Men vi kanske skall bli som dom gubbarna som står o dreglar över korven dom grillar nere på burgsviks hamn när dom underbara kvinnorna står och kör sitt gympass, Måtte inte smilfinken och dom andra hanarna få ont i nacken när allt guppar upp och ner, Obs.Alla sommargotlänningar är inte grevar och Baroner finns bra också.Man kan ju se att vissa kan få pris för nåt dom överhuvudtaget inte är berättiga till, när det finns andra som kämpar skiten ur sig för och överleva och anställer ungdomar men aldrig får ett pris.Nej magnus vad skall vi göra.Jag tror att många av sommargotlänningarna skulle nog vilja hjälpa oss ifrågan när det gäller ett bärkraftigt storsudret när det det gäller jobb m.m.Vi vill ju inte ha ett nytt skansen här på storsudret.För VI vill inte sitta i nån jäkla talldunge i vamlingbo socken och vara nåt utställningsobjekt som vissa skall titta på, och säga här mina barn , ser ni hur en urgutniska bönder ser ut och gutniska entrepenörer som inte tänkte på storsudrets stabila framtid.

   Svara

Lämna en kommentar