Jag får bredband installerat…

DSC_6193

DSC_6195

Som ni säkert redan förstår så har jag tillgång till internet via bredband. Jag har 8 Mbit/s genom telefonkablen och är fullkomligt nöjd med det. Skulle jag vilja kunde jag få drygt det dubbla, 24 Mbit/s, genom telefonkabeln.

Men nu har GotlandsHem vaknat, drygt 10 år för sent, och kommit på att det kan finnas behov av bredband i deras olika bostadsområden på Gotlands landsbyggd. GotlandsHem har i samarbete med Telia sänt ut Telias underentreprenörer för att dra fiberkabel i området.
De har nu lyckats att rejält förfula bostadsområdet genom att gräva i asfalts-gångvägarna och sedan lagat detta extremt dåligt med porös asfalt som inte vältrats eller på något sätt planats till. De har också på ett mycket fult och omdömmeslöst sätt satt upp kablar längs väggarna utanpå husen.Men värst av allt för oss boende är hur de dragit kablarna inomhus och det otroligt stora – 35 x 51 x 12 centimeter – plåtskåp vi alla tvingas ha i våra hallar, där det redan huserar ett stort proppskåp. När jag kom hem igår fick jag en mindre chock.
Som framgår av bilderna så har installatörerna dessutom gjort revor i min tapet när de skulle dra ström från proppskåpet till det nya plåtschabraket. Men den tapetseringen är också ett kapitel för sig, vilket jag tagit upp i en tidigare bloggartikel.

Det börjar bli mycket nu GotlandsHem.

Jag har idag tagit kontakt med projektansvarig på GotlandsHem och kommer troligen att få installationen besiktigad. Men efter tidigare erfarenheter av GotlandsHems besiktningar har jag inga stora förhoppningar på att få tapeten åtgärdad.

Läs mina tidigare bloggartiklar om det kommunala bostadsbolaget.

5 svar på ”Jag får bredband installerat…”

 1. Vad fasen göms i det gigantiska skåpet?? Skulle det inte räcka med ett uttag, eller på sin höjd en liten router eller dylikt? Snacka om bortslösade pengar, det är nog inte många som byter ut adsl mot det där. Om det inte är mkt billigare? Men det har jag iofs svårt att tänka mig…

  Svara
 2. Någostans på Telias hemsida hittade jag en bild på skåpet när de hade satt in de olika grejer som behövs för att koppla in bredband, tv och telefon. Nu kan jag inte hitta den, tyvärr. Men det blev en hel del luft i lådan även med full utrustning.

  Priserna är oklara än så länge. En granne hade ringt Telia och fått uppgifter om vad det kostade i Hemse, 2,5 mil härifrån. Fråga mig inte varför det skulle kunna vara prisskillnad här. I vilket fall som helst skulle jag tjäna 30 spänn på att ta telefon och bredband via fiberkabeln. Telefon 99 kr/mån och bredband 275 kr/mån. Fast med fiber får man samma hastighet upp som ner och en liten höjning från 6-8 Mbit/sek till 8-10 Mbit/sek. Jag tyckler det är petitesser. Ladda upp större filer gör jag så sällan att hastigheten upp skulle kunna räcka som den är med 1 Mbit/sek även om det faktiskt är ganska segt.

  TV med tillräckligt utbud, om man så önskar, har vi redan via ComHem.

  Slutsatsen är att jag helst varit utan alla de förfulande ingrepp som skett i mitt hem till följd av denna jävla fiberkabel.

  Mitt hem är min sorg.

  Svara
 3. Dina bilder är någorlunda hyggliga rent kompositionsmässigt men den blå färgen i samtliga dina foton är bara för mycket.Det syns så tydligt att du har ökat det blå,eller har du fel på din kamera eller så är din skärm felkalibrerad.Det blå ser otroligt onaturligt ut.

  Svara
 4. Hi, hi! Men Christer då… Fniss! Du berör ingen öm punkt alls. Vill du göra det måste du beröra andra områden. Jag vet att mina kompositioner vanligtvis är superba, inte ”någorlunda hyggliga”. Vad gäller min användning av bildbehandlingsprogrammets funktion färgmättnad så har det ämnet varit uppe till diskussion tidigare. Så det är inte heller en öm punkt. Jag vidhäller att jag gör som jag vill och hänvisar till vad jag tidigare skrivit som deklaration för mitt fotograferande.

  Ärligt talat, söte (det antar jag att du är 😉 ) Christer så antar jag att du hittade hit efter att ha läst på Hela Gotlands diskussionsforum där en person följt de länkar jag lagt upp till min blogg och som handlade om GotlandsHem. Personen reagerade med följande två kommentarer:

  ”Jag förstår inte varför Magnus Berg bor på Gotland?Så dåligt som praktiskt taget ALLT är på Gotland enl honom.”


  Att länka till sin egen blogg är väl ingen höjdare precis.Där står ju bara negativa saker och det är ju det som du tycker Magnus,som sår skrivet där,inga relevanta fakta.

  PS.
  Skaffa ett bra bildredigeringsprogram,du skulle behöva det.
  DS.

  Självklart var det skrivet under en feg signatur – kjelle. Men jag tog mig tid att svara följande.

  ”Jag håller med dig om att jag skriver mycket negativt om Gotland. Sedan jag flyttade hit har jag förstått vad som menas med ”en kort resa långt bort” och varför bl.a. Tore G gör sådan skillnad mellan Gotland och Sverige. När jag får råd (en dröm jag har) så lovar jag att flytta härifrån. Jag kunde inte ana att Gotland var en icke demokratisk fascistinfluerad kommun där de boende var helt utan ryggrad och därför låter sig styras av en liten klick småpåvar. Samla gärna ihop pengar till min flytt. Då slipper ni mina rakryggade åsikter och kan krypa vidare ostört.”

  En del identifierar sig så pass med sin hembygd att de inte tål att bygden kritiseras. För mig är inte kritik av det slaget – mina forna hembygder Oskarshamn och Stockholm – någon öm punkt, heller. Och det visade sig, efter mitt inlägg, att det fanns fler som inte såg hembygden som en öm punkt utan faktiskt uppskattade en kritisk och rakryggad hållning.

  Svara
 5. Du var då fan den bittraste, gnälligaste jäveln jag någonsin hört talas om. Fiber är en framtidssäkring som normala människor betalar dyra pengar för. Att du personligen inte tycker att ditt behov just nu motiverar fiber till spelar ingen roll, Gotlands Hem har gjort det enda rätta och tagit ansvar för sina fastigheter, liksom görs runt om i världen, det blir billigast för dem att fixa detta för samtliga fastigheter samtidigt, istället för att först fixa för alla som måste ha det, och sen i efterhand fixa det när du ändrat dig och börjar blogga om hur jävliga de är som ignorerade dig första gången. Maken till bakåtsträvande fåne har jag då aldrig sett.
  Kan dock påpekas att jag håller med dig om att det var en osedvanligt stor och ful låda de tryckt dit, men oavsett vilket så bör du nog uppsöka någon du kan tala ut om över dina problem, kan tänka mig du skäller ut ungar och hotar med stryk om de kommer och sjunger julvisor för dig också.

  Svara

Lämna en kommentar