Dagens Bild: Björkhaga strandby

dsc_6219.jpg

dsc_6239.jpg

dsc_6240.jpg

dsc_6226.jpg

dsc_6229.jpg

dsc_6233.jpg

Å härliga ärliga Gotland! För visst är Gotland härligt. Men ärligt? Knappast!

Nu gjorde ju jag en språklig dribblig ovan. Jag bytte betydelse på ordet Gotland utan att på något sätt klargöra detta för dig läsare. Men jag antar att du hängde med och förstod att jag menade ön, den vackra sköna gröna i den första betydelsen. Och att jag avsåg dess befolkning, mer specifikt en liten klick av dess befolkning, i den andra betydelsen.

Hur tänker turistprofitörerna och turistföreningen på Gotland när de med sina ord om att förlänga säsongen lurar människor till ett Gotland där de besökande möter stängda restauranger, pooler, affärer med mera? Att turista på Gotland efter att sommarlovet är slut kan vara en stor besvikelse. Kommer dessa besökare någonsin tillbaka under lågsäsongen någon mer gång? Är det verkligen en smart taktik att lura hit turister utan att klargöra att Gotland är stängt? Det framställs i marknadsföringen att Gotland är underbart på hösten – vilket det är – men det står ingenstans i turistbroschyrerna att det mesta är igenbommat.

I dag har jag precis som 21 april förra året gjort ett besök på Björkhaga strandby, som det numera heter. Så mycket plats till camping finns inte kvar. Jag ville undersöka hur säsongen förlängts sedan förra året.
Då var det ju inte särskilt livat på Björkhaga. Men den nya bidragsfinansierade poolen, med tak, skulle göra att säsongen skulle kunna förlängas. Så lät det ju då, när poolbidrags-karusellen snurrade.
I dag kunde jag konstatera att restaurangen var lika stängd som vid mitt besök förra året. Och poolen, denna kommunala drygt halvmiljondyra utgift, var också öde och tillsluten. Den strand som enligt kontraktet med kommunen ska skötas av tomträttsinnehavaren var inte skött på ett sätt som man kan förvänta sig om det var säsong. Och på den gigantiska parkeringen stod endast två bilar.
Men jag såg hela fyra personer i stugbyn. Ett par som höll på att vika ihop en pressening vid sin husvagn. (För övrigt den enda husvagn jag såg. Men jag gick inte runt bland de tätpackade husen och kollade.) Och två män som tydligen var något slags trädgårdsskötare.
Där får man ändå ge ett litet plus. Notera att: Hela två arbetstillfällen gav Björkhaga strandby 1 september 2008 enligt vad jag kunde bedömma.
Men att påstå att det fortfarande var turistsäsong eller att Björkhaga stugby på något sätt försöker förlänga säsongen är rent nys. Och jag hade, av någon anledning, inte heller förväntat mig något annat än att allt snack var tomma ord. Jag hade med mig egen förtäring och lämnade badbyxor och handduk hemma. Vilken tur att jag inte har tagit snacket om förlängd säsong på allvar. Då hade jag fått jävligt lågt blodsocker och det hade varit en plåga att gå hungrig och trött ända till Klintehamn, dit jag efter besöket på Björkhaga promenerade.


När jag satt på färjan häromveckan passade jag på att påbörja en bok i gotländsk offentlig retorik. En ordbok som hjälper alla att förstå vad som avses i den offentliga debatten på ön.

Gotlands bästa = mitt eget bästa
(När någon påstår sig göra något för Gotlands bästa avses i själva verket att göra något i sitt eget intresse.)

utveckling = exploatering för turismändamål
(När politiker eller turistprofitörer talar om att utveckla Gotland, eller en ort som Burgsvik, avses i själva verket förstörande av natur- och kulturvärden för byggande av fritidshus eller annan turistanläggning med expolatörens ekonomiska vinnings som egentlig måsättning.)

permanentbostad = fritidshus
(Ordet permanentbostad används för att lättare få bygglov för fritidshus och göra lokalbefolkningen positiv till exploatering av deras närområde.)

förlänga säsongen =
(Uttrycket förlänga säsongen är rent skitsnack som används för att få Gotlands befolkning positiv till turistexploatering. Befolkningen ska fås att tro att turistnäringen i en nära framtid – bara ifrågavarande exploatering tillåts – ska erbjuda befolkningen året runt-arbeten, vilket är förutsättningen för en levande landsbygd och att människor ska kunna bo kvar på Gotland. Termen har använts av politiker och turistprofitörer i flera decennier men har ännu inte betytt något i praktiken. Gotlands turistprofitörer öppnar och stänger i stort sett i överensstämmelse med skol-elevernas sommarlov.)

Andra bloggar om: , , , , , ,

Lämna en kommentar