Dagens Bild: Burgsvik – höstfärgernas intåg

080928-001.jpg

Höstfärgerna gör nu sitt intåg i landskapsbilden samtidigt som gräset är vårgrönt och en del blomsterarter blommar. Nu är Gotland som bäst. Samtidigt så är det folktomt på Gotlands landsbygd; vilket får mig att tänka på en nedanstående insändare som publicerades i GT för någon vecka sedan.

Ska vi utveckla eller avveckla vår ö?

Hur ser vår framtid ut för oss som lever och jobbar på Gotland? Vi som betalar kommunalskatt till vår välfärd, omsorg och till våra barns utbildning. Man ser att den ena industrin efter den andra friställer och avskedar anställda på grund av olika skäl. Är det bara jag som blir riktigt orolig eller? Vi tappar befolkning på Gotland, det ger mindre till kommunalskatt och kommunen måste dessutom spara pengar! Vart är vi på väg?

Jag vet inte hur många insändare jag har läst om att vi här på Gotland ska få mer turister och det är väl i och för sig bra. Men hur mycket kostar turisterna oss gotlänningar? Jag läste en krönika av Ulf Hammarlund i GT 08-09-02 som skrev att inkomsterna från turistnäringen ligger på ca 1,5 miljarder kronor enligt uppgifter från turistchefen Anders Murat. Det kanske stämmer, men hur mycket kostar då turismen oss skattebetalare? När man gör en budget så tar man alla inkomster – drar ifrån utgifterna och resultatet är lika med den vinst man gör! I detta fall så har man inte räknat med vad sopor, vatten och påverkan på naturen kostar, men det får alltså vi skattebetalare på Gotland bjuda på i slutändan!.Vi behöver turistnäringen, men den genererar inte så mycket som redaktören har hört eller pratat med turistchefen på Gotland om, då han inte tar med utgifterna för turisterna, den utgift som vi gotländska skattebetalare alltså får stå för.

Om man i andra delar av Sverige vill expandera, utveckla sin näring eller sitt företag får man hjälp och stöd av sin kommun och sina lokala politiker, men här på Gotland tar allt en sådan tid. Är det fel på dem som bestämmer här på Gotland eller är det något annat? Jante kanske är på språng?

Man ser ofta att en del inte får tillstånd att expandera eller utveckla sina företag och på så sätt skapa arbetstillfällen och möjlighet för ett flertal att fortsätta att leva och verka på och för Gotland. Ganska ofta (nästan alltid) så är det sommarboende som lägger in protester. Nu tycker jag det är dags för oss gotlänningar att tänka efter om vi ska utveckla eller avveckla vår ö, ska vi låta sommarboende och turister styra våra liv, våra arbetstillfällen och vår framtid här på Gotland. Det är trots allt vi som bor och som har arbete här, som ser till att det finns skattemedel som finansierar vård och omsorg, vägar, skolor och allt annat som vi måste ha för ett drägligt liv! Politikerna i kommunfullmäktige måste inse att vad Gotland behöver i första hand är arbetstillfällen och åter arbetstillfällen, som i sin tur ger skatteinkomster, som i sin tur ger bättre kommunal service, som i sin tur ger fler nyinflyttade till Gotland, som i sin tur ger fler skolor, listan kan göras lång…

Sommarboende, som varken betalar skatt här eller bryr sig om hur gotlänningarna har det på vinterhalvåret, utan bara vill att deras fina utsikt och deras service inte ska försämras, ska inte få bestämma om gotlänningarnas liv och framtid!

De politiker som inser det kanske har en framtid som politiker även efter valet 2010! Jag har en tanke som skrämmer mig…. tänk om resten av Gotland blir som Fårö. Av tio hus är åtta tomma, mörka, tysta och utan människor under den mörka årstiden. Finns Gotland då, annat som ett semesterparadis som avvecklas i slutet på augusti och töms på folk. Jag tror att de flesta sommarboende vill att det ska finns gotlänningar kvar på ön när dom åker hem.

I have a dream…..
Gotland som framtidens kommun.
Som ser till arbetstillfällen och öppnar dörrar.
Som ser till sina invånare i första hand.
Som är lyhörd för vad vi som bor här tycker.
Som vill utveckla vårt Gotland så att vi kan leva gott här på vår fädernes ö även under den mörka årstiden.

Bevara Gotlänningarna

Andra bloggar om: , , ,

2 tankar på “Dagens Bild: Burgsvik – höstfärgernas intåg”

 1. En jäkligt bra insändare!
  Finns det någon statistik för hur mycket kostnaderna för sjukvården ökar under turistsäsongen tro? Det vore ju himla intressant att se! Eller är det så att turisternas ”hemmalandsting” får en faktura på ev. sjukvård utförd i Visby kanske? I så fall borde ju inte kostnaderna öka nämnvärt under sommarmånaderna, så oavsett hur det fungerar skulle det vara intressant att se någon sådan statistik. Borde väl gå att få fram från Landstinget på Gotland?

  Svara
 2. Jag vet inte hur det förhåller sig med sjukvården. Men jag antar att det faktiskt skickas en faktura till hemmalandstinget. Så – har jag hört 😐 – är fallet med de äldre som vill ha hemhjälp under sin vistelse på sommarorten. Då skickas en räkning till hemorten.

  Däremot har Gotland en hel del andra extra kostnader som vatten & avloppsledningar som har/ska dragits/dras till fritidshusområden som Fårö och Östergarnslandet. Och säsongsboende utnyttjar en hel del kommunal service med mera, med mera där inga transfereringar från hemkommunen sker.

  Fast är det någon kommun som får punga ut multum för besökare så är det storstäderna. Till Stockholm åker ju människor från till exempel lågskattekommunerna runt ikring och utnyttjar de sevärdheter och kulturevenemang som Stockholmarna betalar.

  Svara

Lämna en kommentar