Dagens Bild: Burgsvik – grönt & blått/(fyra havsörnar)

dsc_6730.jpg

dsc_6680.jpg

Jag såg fyra havsörnar idag. Nytt rekord! 🙂

Det första paret som dök upp kom riktigt nära. De flög efter varandra, mot mig, en knapp meter över vattenytan. Jag satt helt stilla för att ser hur nära de skulle komma, och hur länge de skulle stanna, om jag inte skrämde dem med att fotografera. Därför blev det heller inga bilder. Till slut var fåglarna strax utanför vassen. Trettio till fyrtio meter bort. Då syntes tydligt utan kikare. Det var som att se en småfågel på 5 meters håll. Tyvärr varade det inte så länge.

Sedan kom ytterligare ett par havsörnar och tillsammans flög de bort från mig – seglande mellan molnens uppvindar där de stannade, cirklade runt och steg – upp mot Fide. Men där vände de tillbaka och flög mitt i viken tills de var tillbaka på min breddgrad. Nu tvärade de över till Näsudden. Sedan splittrades de två paren och det ena flög vidare norröver, medan det andra paret flög åt söder tvärs över Burgsvikens breda mynning och nedför kusten.

På den nedre bilden kan man kanske skymta åtminstone tre av fåglarna om man letar och tittar noga. Det ena paret ser man i ett moln nästan mitt i bilden. Den ena, av det andra paret, kan man se, om man från det första paret flyttar blicken halvägs upp mot övre högra hörnet. Den andra fågeln syns inte i det här lågupplösta formatet. Men den är några millimeter under/till-vänster om den tredje fågeln. Bara så ni vet.

En gång såg jag tre kungsörnar och 1 havsörn samtidigt. Men de var högt uppe i luften och gav inte tillnärmelsevis samma känsla som dagens relativa närkontakt. Betänk att havsörnar är stora, 69 – 92 cm långa med vingspann på 200 – 245 cm.

Andra bloggar om: , , , , ,

2 tankar på “Dagens Bild: Burgsvik – grönt & blått/(fyra havsörnar)”

 1. Vilken härlig upplevelse!
  Jag hade ingen aning om att havsörnen var så jäkla stor!
  Enligt wikipedia kan ett havsörnsbo väga 500 kg! Ett halv ton! Det är ju helt ofattbart!

  Har du något teleobjektiv? Jag har velat haft ett länge, men eftersom jag köpte min systemkamera i somras kör jag ännu med kitobjektivet 18-55. Men ett 200 eller 300 mm objektiv står väldigt högt upp på önskelistan.

  Svara
 2. Mitt objektiv går till 18-135 (28-200). Det är det omfång jag alltid haft och tycker täcker in det mesta, förutom då fågel- och vilt-bilder, vilket inte intresserar mig så mycket.
  När havsörnarna var som närmast hade det kunnat bli något. Som sagt, de är jäkligt stora. Men jag valde att uppleva hellre än att fotografera och på så vis skärmas av från upplevelsen. Och det är inget jag ångrar. Det finns massor med fina havsörnsbilder…

  Svara

Lämna en kommentar