Dagens Bild: Burgsvik – käule

dsc_6779.jpg

dsc_6786.jpg

Bilderna är tagna vid en gammal vattenfylld käule eller, på svenska, ett sandstensbrott. De finns runt ikring södra Gotland ändå upp till Grötlingbo. Nu har jag inte tid att berätta mer om ’Gotländsk sandsten i tid och rum’ utan rekommenderar intresserade att läsa boken med det namnet, som är skriven av Allan Cedergren. I stället går vi till dagens ord.

Dagens ord är – överkostnader

Kommunens budgetarbete för 2009 har idag fått stor uppmärksamhet i lokalpressen. Bland annat säger kommunstyrelsens ordförande, och ett av fyra kommunalråd, Eva Nypelius (c) följande till Gotlands Tidningar.

– Men vi har gjort en studie som visar att vi har överkostnader på 195 miljoner kronor jämfört med andra kommuner som liknar vår. Inte minst inom sjukvården och skolan. Det finns potential att minska kostnaderna.

Är det inte ett fantastisk sätt att tänka? Att ge bättre sjukvård och ha fler små skolor på landsbygden, än många andra landsting/kommuner, är alltså att ha överkostnader. Gotland ska alltså ner till samma låga kvalitet som många andra kommuner.

Trots denna imponerande logik så vinner inte Eva Nypeliuz kampen om dumstruten. Det gör oppositionskommunalrådet Björn Jansson (s), och han vinner med hästlängder. Nu citera jag ur Gotlands Tidningar.

Istället för att kräva besparingar på 20 miljoner kronor nästa år tycker oppositionen att det räcker med 11.
– Vi vill freda skolan och sjukvården, säger Björn Jansson (s).
Resten av pengarna tror han att man kan få in genom att sälja fastigheter.

Gotlands kommun har under en rad år sålt av stora delar av sitt fastighetsbestånd, billigt. Pengarna från detta har gått in i den löpande budgeten och förbrukats direkt som de kommit kommunen till godo. Förra året låg försäljningssumman på drygt 70 miljoner.
Hur jävla smart är man om man säljer ut inkomstkällor?
Nu är i varje fall fastigheterna på upphällningen. Alliansen har för 2009 budgeterat inkomster från fastighetsförsäljning på endast 25 miljoner. Men så kom nu socialdemokraten Björn Jansson och föreslog att det ska säljas ut fastigheter för ytterligare 9 miljoner.

Hur ska det gå sedan, när pengarna från fastighetsförsäljningen är slut, och inga fler fastigheter finns att sälja, och när inga hyresintäkter från fastigheter heller stärker kommunens ekonomi. Då har man sålt smöret och tappat pengarna.

Att spara ihop 20 miljoner i år och 40 miljoner nästa år är inte så svårt. Det är inte så mycket pengar om man tänker på att kommunen glatt slängde ut 5 miljoner för orden magiskt, livskraft, livslust, närhet och kreativitet vid det så kallade varumärkesarbetet. Det finns säkert massor med småposter som inte tillhör kommunens kärnverksamhet eller som inte på något sätt är nödvändigt att lägga pengar på. Spara där, men se för fan till att kommunen tillgodoser medborgarnas behov av bra vård, bra skolor och bra omsorg.

Andra bloggar om: , , ,

Lämna en kommentar