Dagens Bild: Visby – m/s Gotland ankommer om cirka 10 minuter

dsc_6910.jpg

Idag börjar GT en fyra dagars granskning av hur det gick till när Norderstrand exploaterades. Dagens tidning har två artiklar ”Inget fick stå i vägen för nya hotellet” och ”Många och stora avsteg från planen”.

Som vanligt gällde helt andra regler när Pigge Werkelin skulle exploatera än de som fastslås i lagen.

”För att bana väg för hotellbygget var det viktigt att undanröja alla hinder.
Stora förändringar som gjorts under byggtiden har därför av politikerna betecknats som ”smärre” avvikelser. Då har de inte behövt manglas i byggnadsnämnden – och då finns inte heller någon dokumentation.”

Informella möten utan dokumentation var ju vad Svenskt Näringslivs högsta höns på Gotland, Anders Thomasson, ville se mer av. Det öppnar stora möjligheter för korruption, vilket jag skrivit om tidigare när Anders Thomasson kom med sin befängda idé.

I vanliga fall är det exploatörern som betalar för att en ny detaljplan ska tas fram. I detta fall åtog sig kommunen, gotlands skattebetalare, att stå för detaljplansnotan som gick på en miljon. – Detta är bara ytterligare ett bevis på hur gotlands kommun låter miljonerna rulla från skattebetalarna till vissa utvalda företag. – Trots den dyra kommunala notan för detaljplanen kringgicks den för att passa exploatörens intresse. Det blev många och stora avvikelser.

”Jag förstår inte varför kommunen betalar en miljon för en detaljplan, som man sedan inte följer, säger bygglovarkitekt Lisa Östman, stadsarkitektkontoret.”

Bananrepubliken Gotland är faktiskt lite magisk. Fast inte i positiv bemärkelse. 😉 Och att försöka locka företag till Gotland när man uppenbart särbehandlar företagare kommer inte att bli enkelt. Vem vill försöka konkurrera med företag som har ständiga rabatter och kommunens makthavare på sin sida.

Andra bloggar om: , , ,

2 tankar på “Dagens Bild: Visby – m/s Gotland ankommer om cirka 10 minuter”

 1. Tjena Magnus!
  Visst blir man beklämd när man läser hur det går till på ön och hur vissa särbehandlas! Som sommargotlänning (numera!) blir man heligtförbannad när man läser om hur politiker och vissa företagare tycker och tänker om hur Gotland ska locka fler turister till ön, för att öka intäkter/arbetstillfälle mm till Gotland. Vi som är sommargotlänningar älskar Gotland! Vi är Gotlandsambassadörer och skulle någon inte tycka om Gotland, så är man den första att försvara ön! Den kärleken känns dock inte besvarad.
  Du skriver själv i din Blogg om att ”Gotland risker att bli ett sommarstugegetto, för fastlänningar” och så är det nog…
  jag tar mig själv som exempel:
  Vi är en familj på fyra personer som är på Gotland sex veckor (sommartid). Under dessa veckor lever och verkar vi på ön. Vi handlar i den lilla butiken i våran socken, Vi köper ägg mm av bönderna i trakten och vi går på den lokala restaurangen mm. Detta inbär att vi gör av med pengar som oftast kommer gotlänningar till nytta!
  Efter som jag äger en fastighet på Gotland så betalar jag inte bara fastighetsskatt utan har och nyttjar även lokala hantverkare för renoveringar och reparationer mm. Listan skulle kunna bli hur lång som helst.
  Det som gör mig sur och förbannad är detta med Gotlandsrabatten på färjorna! Jag tycker att det är ett hån att jag som betalar fastighetsskatt som tillfaller Gotlands kommun, inte kan ta del av denna rabatt! Att denna rabatt bara kan nyttjas av personer som är skrivna på Gotland är otroligt korkat! Jag och min familj skulle åka ner till Gotland oftare om vi kunde tadel av rabatten. Detta innebär att vi skulle spendera pengar på ön som skulle gynna Gotlänningar. Jag är övertygad om att om denna rabatt även skulle kunna nyttjas av fastighetsägare så skulle Gotland få in många sköna miljoner året runt av oss sommargotlänningar.
  /Christer

  Svara
 2. Pigge Werkelins dröm, enligt en interjuv i förra årets Gotlands Guiden, var att Gotland skulle bli en ö i Stockholms skärgård. Och blir det snudd på lika billigt att resa hit som att ta bilen ut till Vaxholm, Rindö, Värmdö så kommer garanterat exploateringen med fritidshus öka i hög grad. Och i ett sådant läge kommer en fråga jag själv många gånger ställt mig: Vad är Gotland? För mig är Gotland kultur och natur. Men för andra är det säkert bara ett ställe att ha sommarstuga för att det låter hipt med Gotland. Många, inte minst gotlänningar, skiter fullständigt i naturen och landskapet. Det intresserar dem inte.

  Sedan kan jag förstå din irritation att inte åtminstone ni som har fastigheter på ön får Gotlandsrabatt. Fast ändrar man på det så råkar man ut för min förra förutspåelse om sönderexploatering där massa människor börjar bygga och för att de vet att de då får gotlandsrabatt och kan resa till stugan billigt.

  Jag anser att gotlänningarnas behov att ta sig till fastlandet är större än vise versa. Men jag har förutom min oro för exploatering inga principiella skäl att motsätta mig billiga resor till alla. Men jag är rädd för att staten inte vill nästan fördubbla kostnaderna för färjetrafiken. Om jag inte minns fel, men jag är lite osäker, så kostade färjetrafiken, som det är nu, staten 300 miljoner. Med ”vägpris” för alla skulle ytterligare 200 miljoner behöva skjutas till av staten enligt vägpris.nu. Det tror jag blir svårt att få igenom. Jag tror att om tjatet på vägpris fortsätter kommer priserna att sänkas generellt men höjas för gotlänningar, så att det bli lika för all. Och jag anser ju att gotlänningarnas behov att ta sig till fastlandet är större än vise versa…

  Jag brukar vara rabiat motståndare till vägpris.nu. Men det beror mest på att de turistprofitörer som ligger bakom bara gör det av kommersellt egenintresse. Förutom massa kommunala bidrag vill de ha 200 miljoner av staten för att de ska kunna skinna fler på sina dyra turistanläggningar. Och det gör mig obstinat. 😉 Du har nu fått en betydligt mer nyanserad bild av min åsikt i frågan.

  Svara

Lämna en kommentar