Dagens Bild: Burgsvik – Storkvanni (kvarnen) bl.a.

dsc_7113.jpg

dsc_7122.jpg

Idag var det återigen en glädjande insändare i Gotlands Tidningar. Jag skrev ju för någon månad sedan:
”För mig känns femtonde oktober tvåtusenåtta som ett intellektuellt genombrott på Gotland. Äntligen börjar kritiska röster höras mot den tidigare konformistiska lögnaktiga bilden av turistnäringens överdrivna betydelse för ön. Ett debattklimat och medieklimat med fler än en åsikt har jag saknat ända sedan jag flyttade hit.”

Idag var det kommunens gamla tradition av individuell behandling vid myndighetsutövande som ifrågasattes. Att olika peroner behandlas olika vid till exempel bygglov och dispens från strandskyddet är inget som har stöd i lagen. Därför finns det all anledning att bli upprörd när så sker.

Det som hände nyligen var att Abba-Björn Ulvaeus fått bygglov på ön Furillens obebygda östra sida, endast 50 meter från stranden och alltså långt in på strandskyddat område.
Jag har tidigare skrivit om Furillen och om hur författaren Håkan Nesser byggt strandnära. Men i Nessers fall så byggde han på västra sidan mellan byn och den gamla stenutskeppningsplatsen som numera kallas fabriken. Nessers bygge var inte bra ur natur och rekreationssynpunkt men relaterat till Abba-Björns byggplats så måste man ändå säga att den var betydligt lämpligare. Abba-Björn ska bygga rakt öster om fabriken på öns östra sida i orörd natur där inga andra byggnader finns.

Byggnadsnämndens ordföranden  Lars Thomsson (c) vill inte höra talas om gräddfil, i myndighetsutövningen, för Björn Ulvaeus säger han till Gotlands Allehanda. Men han medger att:

”Vi har ju försökt hantera det här lite i det tysta eftersom då strandskyddet är en känslig sak.”

Jag tolkar det som om Lars Thomsson (c) medvetet haft avsikt att förhindra insyn och undvika kommuninvånarnas möjlighet till opinionsbildande.

Bygglovsärendet har också gått förvånansvärt fort enligt GA.

”Ansökan skrevs under av paret Ulvaeus och stämplades som inkommen handling den 13 oktober. Redan den 29 oktober var nämnden redo att besluta om positivt förhandsbesked. Totalt handlar det om sju veckors handläggningstid inkluderat de diskussioner som förekommit.”

Men Lars Thomsson (c) anser sig ha goda skäl till att särbehandla Abba-Björn.

”Det är den häftigaste etableringen sedan Ingmar Bergman valde att bosätta sig här.”

Den i tiden nära behandlingen av Abba-Björn tillsammans med hur det har gått till när Pigge Werkelin lagt under sig Norderstrands camping, Björkhaga camping och Snäcks camping har uppenbart varit bränsel till följande insändare som publicerades i dagens  Gotlands Tidningar.

Det bästa för ”gräddfilen Gotland”

Hej Lars Thomsson och byggnadsnämnden!
Jag känner många begåvade och kreativa människor, som gör allt de kan för att vara verksamma här på Gotland. Tyvärr är de inte mångmiljonärer, men jag litar på att de ändå kan få byggnadslov på Furillen, givetvis med undantag från strandskyddet. Det fixar väl du, som är så schysst och effektiv, och så diskret dessutom! Vi hade tänkt oss att uppföra ett 500 kvadratmeter stort palats i tre våningar, och tycker att Furillen är en sådan mysig och inspirerande plats. För all del går vilken trivsam och av allmänheten omtyckt plats som helst utmärkt bra, bara den ligger strandnära. Vi lovar att inte avverka mer än något hundratal träd, och restaurangen vi planerar att bygga kommer att servera gourmeträtter hela juli månad! Kontakta oss snarast, så att vi kan sätta spaden i jorden. Vi vill ju alla bidra till det bästa för Gräddfilen Gotland, eller, som det också kan kallas, Pigges Paradis.
Med framtidsvisionära hälsningar från Viktoria

Andra bloggar om: , , ,

2 tankar på “Dagens Bild: Burgsvik – Storkvanni (kvarnen) bl.a.”

 1. Ha ha! Vad f*n är det han säger, Thomsson?!?

  ”Vi har ju försökt hantera det här lite i det tysta…”

  Hör han inte själv hur det låter? Det är ju ett erkännande så det skriker om det.

  Jag upphör aldrig att förvånas över korrumptionen hos de Gotländska politikerna. Din blogg är mycket bättre än värsta ihopdiktade dokusåpan på tv! Lika spännande varje dag att se vad nytt som kommit fram.

  Svara
 2. Tack Peter.

  Vi har faktiskt en person i byn som varit avsnittsförfattare till såpan Varuhuset. Men i sin veckokrönika i Gotlands Tidningar så ägnar han sig aldrig åt politik, av någon anledning. Men i den gotländska politiken finns ju, precis som du skriver, massor av härligt stoft till en riktig såpa. Den gotländska politiska verkligheten överträffar dikten.

  Svara

Lämna en kommentar