Dagens Bild: Burgsvik – vinterns första snö

dsc_7239.jpg

dsc_7246.jpg

dsc_7251.jpg

dsc_7259.jpg

dsc_7269.jpg

Idag är jag både stolt och nöjd med bilderna. Men det finns ju annat att gräma sig över. Som kommunala satsningar som initieras med falska förespeglingar.

Jag skrev i förrgår om hur ödsligt det var på det nybyggda turistkomplexet Tott. Men jag hade fel då. De boende på anläggningen var inte ute på sightseeing. Det fanns nämligen inga boende enligt vad HelaGotland skrev i onsdags. HelaGotland citerar styrelseordförande i ägarbolaget Visby Camping AB, Jörgen Olsson, och han säger:

”Det strömmar inte in hotellgäster direkt. Den här veckan har det nog inte varit några hotellgäster inbokade.”

I gårdagens Gotlands Tidningar säger samme Olsson:

”Det hade varit roligt att ha en omsättning.”

GT berättar då också att:

”Hotellet hade planerat både julbord och nyårssupé, men med bara tre anmälningar ställdes evenemangen in.”

Jörgen Olsson berättar i GT om konferensverksamheten:

”När det gäller konferenser är det nästan permafrost.”

Vilket får GT:s journalist att undra:

”Men övriga gotländska aktörer på hotell-, konferens- och julbordsmarknaden märker inte av någon kris. Vad har ni gjort för fel?

På vilket Jörgen Olsson svarar:

”Det är en operativ fråga. Och jag tycker inte att tidningen är rätt forum för den diskussionen.”

GT:s journalist berättar att:

”De sju större aktörer som GT talat med har snarare märkt av en uppgång i år och flera talar till och med om att Gotland skulle ha konkurrensfördelar när det blir sämre tider.”

HelaGotland skriv i förrgår att 30 av totalt 118 lägenheter på Tott osålda. Jörgen Olsson säger då att:

”Det kostar med mäklarannonser, och en sommarlägenhet säljs knappats på hösten. Vi bidar vår tid och hoppas på bättre tider till våren helt enkelt.”

Nu kan man fråga sig hur det gick med den turistanläggning som kommunen subventionerat för att, som det sades, Tott skulle ge besökare och därmed arbetstillfällen och inkomster till Visby och Gotland året om. Då var det minsann ingen tal om att det var sommarlägenheter som byggdes. När det begav sig var det lägeheter som skulle användas året runt.
Men dessa, numera uppenbara, lögner och falska förespeglingar är regel och inga undantag när Pigge Werkelin är initiativtagare. Han har för vana att verkligen skruvat upp förväntningarna högt.

Inför sitt nästa projekt, i Slite, fastslog Pigge Werkelin att:

”Säsongen kan bli hur lång som helst.”

Hur han i praktiken stängt sina anläggningar när sommarlovet är slut, trots många tal om att förlänga säsongen, har jag skrivit om tidigare. Bland annat här.

Projektet i Slite sades också vara att bygga:

”Ett bostadshus för gotlänningar som är över femtio och där barnen flyttat ut.”

Men när projektet för någon vecka sedan var uppe till diskussion vid ett samrådsmöte i Slite var det inget tal om ”bostadshus för gotlänningar” utan då benämndes huset enbart hotell.

Passa också på att läsa Gotlands Tidningars utmärkta reportageserie om hur det gick till när projektet Tott genomdrevs. Om man tror att Gotland är en kommun där demokrati och lagar spelar roll i beslutsfattandet så blir man snart varse om motsatsen.

Andra bloggar om: , , ,

Lämna en kommentar